De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

( No. 16, 8 October 1999)

© 1999 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

Met het opstarten van mijn website verhoogde de werkdruk behoorlijk, wat resulteerde in een vertraging bij de verzending van dit nummer van CBC. Dus moet ik wat inhaalwerk doen. Laat ons beginnen met een paar puzzels (de oplossingen worden weer aan het eind gegeven):

1. I. Boleslavsky - V. Savon, Kharkov 1963Wit staat hier zeker beter, vermits de zwarte velden rond de koning zwak zijn. Hoe zou je spelen, als je in de schoenen van Boleslavsky stond?

Bekijk nu de volgende stelling:

2. S. Loyd, 1886wit geeft mat in drie zetten

Deze stelling bracht mijn Fritz 5 echt in verwarring, na 20 min. 'denken' geloofde het programma dat het mat in 5 was. Kun je het beter dan Fritz?

Mijn webpagina. Ze werd twee weken geleden ingehuldigd en op de eerste dag waren er al ongeveer 600 bezoekers. Ik moet echter bekennen dat bijna 80% van mijzelf kwamen! De teller hield daar niet van en sloeg tilt… Nu ben ik al een beetje gekalmeerd en ga er nog slechts 50 keer per dag naartoe. Je kunt mijn pagina bezoeken op: http://members.tripod.com/ababurin/index.htm

Mijn student Michael Dooley hielp me wat bij het ontwerp ervan en staat me bij in het onderhoud. Op dit ogenblik zie je er schaakpuzzels (3 nieuwe stellingen wekelijks), links, een keuze van de schaakboeken die ik verkoop, voorbeelden van mijn manier van lesgeven, tarieven voor mijn lessen, enz… De pagina is nog in ontwikkeling, - zopas voegden we een 'Vraag en Antwoord' sectie toe en een discussie forum 'Questbook' genoemd. De 'Calender' sectie bevat reeds aankondigingen voor enkele internationale tornooien en ik heet de organizatoren welkom om hun aankondigingen erop te plaatsen. Natuurlijk staan ook alle nummers van CBC op mijn pagina. Ik heb het plan opgevat er snel nog meer interessante stof te verzamelen (tijd is de enige beperking), dus als je even kan breng er dan een bezoekje aan om het met eigen ogen te zien! Uw reacties worden steeds erg gewaardeerd, indien je nieuwe ideeën of opmerkingen hebt, aarzel niet en stuur een e-mail.

Mijn online chat. Op 26 September nam ik deel aan een online chat, geleid door David Dunbar. Alles verliep goed en je kunt de transcriptie lezen op

http://chess.about.com/games/gamesgenl/chess/library/blababchat.htm

'Coffee Break Chess' in Duits en Nederlands. Manfred Rosenboom vertaalde enkele nummers van CBC in het Duits, je kunt ze zien op: http://www.marochess.de. Hij zal later de vroegere nummers ook vertalen. Dankzij Leander Laruelle is CBC er nu ook in het Nederlands. Hij heeft alle nummers op de Website van een Belgische Schaakclub gezet, je vindt ze op: http://www.geocities.com/TimesSquare/Dungeon/6860/index.html

Nieuwe interessante links. Er staat een heleboel interessante schaakstof op het Net en het is moeilijk om alle goede paginas te volgen. Hieronder enkele sites, die ik een bezoek zeker waard vind:

http://www.geocities.com/Colosseum/Slope/4448 - dit is een pagina aan Anand gewijd. Mis ook de pagina van Tim Krabbé - http://www.xs4all.nl/~timkr/chess/chess.html niet. De Rebel site is een andere goede website: http://www.rebel.nl. Onlangs versloeg dit programma GM R. Scherbakov. In December 1999 zal ik tegen Rebel spelen, dus er worden wat bezoeken aan deze pagina gepland!

Mijn nieuwe boekbespreking bij Chess Cafe. Twee dagen geleden heb ik mijn laatste boekbespreking verstuurd voor:

http://www.chesscafe.com/baburin/baburin.htm - ik bespreek er drie openingsboeken in: over de Joegoslavische Variant in het Konings Indisch door GM Soltis, het Catalaans door IM Dunnington en over de Lb5 Siciliaan door IM Pedersen.

Oplossingen.

Stelling No. 1. In Boleslavsky-Savon speelde wit zeer energiek en verspliterde de zwarte stelling: 21 Txe6! fxe6 22 Txe6 Pd5 23 Df4! Db8 [of 23...Pxf4? 24 Txg6+ Kh8 25 Lg7#] 24 De4 Kh8 25 Lxd5 cxd5 26 Dxd5 Td8 27 De4 Tdd7 28 d5 1-0

Stelling No. 2. S. Loyd, 1886. De oplossing is keurig: 1 Dh6! Kb4Het is interessant dat Fritz nu een mat in 6 claimt … Niet echt juist zoals we spoedig zullen zient: 2 Dc1! En wit geeft mat op de volgende zet.

Aan allen een goed weekend!

Alexander Baburin, Dublin.

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. technische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 1999 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home