De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 2, 17 februari 1999)

door GM Alexander Baburin

Het eerste nummer van CBC maakte heel wat positieve reacties los en ik hoop dat het ganse project met de hulp van de lezers een mooie start zal krijgen. Maak wat publiciteit voor deze nieuwsbrief bij je vrienden - Ik zal trachten op alle aanvragen in te gaan.

Terwijl we in CBC Nr. 1 enkele eindspelen bekeken, zou ik nu een middenspel stelling willen tonen. Met honderden grootmeesterpartijen die elke maand, zoniet elke week, gespeeld worden is het niet verwonderlijk verloren te lopen in deze oceaan van schaakinformatie, en de mooie partijen over het hoofd te zien. Toen ik junior was ging het anders - ik bladerde gewoonlijk wat in de tijdschriften, speelde partijen na op mijn bord en zette de interessantste partijen of fragmenten in mijn schrijfboeken. Sedertdien heeft het computerscherm dit systeem vervangen, maar ik kijk toch nog steeds in mijn "schat" aan schrijfboeken van tijd tot tijd. Hier is een voorbeeld daaruit:

Laszlo Szabo - Gudmundur Sigurjonsson, Reykjavik 1968Zwart aan zet.

Reeds bij de eerste oogopslag krijgen we het gevoel dat zwart in deze stelling iets moet hebben, met alle witte stukken ver weg van hun koning. Toch is het niet zo eenvoudig om de juiste weg voor het zwarte spel te vinden, want ook hij heeft problemen - namelijk het veld c5 en zijn nutteloze loper op b7. Dus, hoe moet zwart voortzetten?

Ik hoop dat deze stelling interessant is, zowel voor clubspelers als GM's. Terwijl jullie met deze puzzel bezig zijn, zou ik het even over de verschillende aspecten van CBC willen hebben.

Computer Problemen:

Sommige lezers konden de diagrammen niet zien, wat natuurlijk erg vervelend is. Dit schijnt een probleem van compatibiliteit (of eerder incpompatibiliteit!) met onze software te zijn. Ik gebruik MS Internet Explorer 4 en MS Outlook Express, die samen horen. Degenen die dezelfde software hebben zouden de diagrammen moeten kunnen zien en afdrukken direct vanuit de brievenbus. Ik ben geen computer fanaat en kan alleen zeggen dat we met enkele van die problemen zullen moeten leren leven. Merk op dat het verzenden van de nieuwsbrief als een toevoegsel MS Word bestand niet zal helpen vermits dan de diagrammen in HTML verloren gaan, tenzij ik ook nog een hele hoop GIF bestanden meestuur. Ik gebruik, True Type lettertypen, die door velen ook niet zullen gelezen kunnen worden omdat ze misschien geen lettertypen hebben voor diagrammen.

Formaat van de toevoegsels:

Vanaf nu zal ik enkel nog toevoegsels meesturen in de vorm van Chess Base files in cbv formaat (Chess Base archief), want Chess Base Light is vrij te verkrijgen bij Chessbase (Voor degenen die Chessbase, de gratis Light-versie of Fritz hebben is er hier de partij in cbv formaat om te downloaden CBC-2.CBV)

Zal ik een eigen Internet pagina maken?:

Velen deden mij dit voorstel en mischien zal ik wel ooit een eigen Internet pagina hebben. Inderdaad, ik geloof dat een nieuwsbrief en een Internet pagina elkaar mooi aanvullen, wel ben ik van plan de nieuwsbrief nog lange tijd te maken.

Mijn Engels:

Mijn Engels is alles behalve volmaakt, maar vermits ik nooit beweerde een taalkundige te zijn, trek ik het me niet erg aan, zolang men me maar verstaat. Ik beweer niet, zoals andere Russische schaak emigranten, dat ik denk en droom in het Engels. Russisch is mijn moedertaal en ik ben daar gelukkig mee. Ik schrijf zelf mijn nieuwsbrief en dit kun je er waarschijnlijk aan zien, ondanks het intensief gebruik van de spellingscontrole.

Mijn tornooi plannen:

Dit weekend ben ik in Bunratty - een mooie plaats in het westen van Ierland, bij Limerick en Shannon Airport. Er is een zeer oud (12de eeuw geloof ik) kasteel, dat erg populair is bij Amerikaanse toeristen. Ik hoorde een verhaal over één van hen, hoe slim het wel was om het kasteel zo kort bij de autosnelweg te bouwen! In de US heet het een highway en in Duitsland een Autobahn!

Hoe dan ook, er heeft daar jaarlijks een zeer mooi tornooi plaats. De details kun je bekomen van Gerry Graham of Ted Jennings,als je hun een e-mail stuurt: Bunratty01@aol.com. Mocht je dit jaar niet kunnen komen dan misschien een andere keer - Ik beveel het je echt aan!

Het is ook een zeer sterk tornooi, met elk jaar verscheidene Britse GM's en ondergetekende. Dit jaar bestaat de top uit: GMs Tiviakov, Baburin, Keen and Arkell. Ik houd je op de hoogte van de resultaten en misschien komt er ook wel een partij of twee in een van de CBC's

Laat ons het nu even hebben over schaken en muziek. Dikwijls luister ik met plezier naar de musical Chess, maar behalve dit werk, zijn er niet zo veel liedjes over schaken. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik gisteren als verjaardagscadeau van een Amerikaanse vriend een CD ontving met de naam Deeper Blues, met niet minder dan 12 liedjes over schaken! Ze waren zeer interessant en humoristisch. Mocht het je interesseren, kijk dan eens op http://www.iuma.com/IUMA/Bands/King_Bishop/


Nu terug naar onze stelling - vergelijk je eigen vindingen met dat wat er eigenlijk gebeurde in de partij:21...c5!! Schitterend gespeeld! Zwart brengt zijn b7-loper tot leven, en geeft er niet om daartoe wat materiaal te offeren. Siliciumhoofd (Fritz 5 in dit geval) geeft de voorkeur aan 21...La7 en 21...Peg4. Beide zetten zijn goed maar niet beslissend, bijvoorbeeld na 21...Peg4 22. Lxg4 Pxg4 23 f4 La7 24 Pc5 Lxc5 25 bxc5 is wit nos steeds in het spel en kan hopen op een eindspel met ongelijke lopers. 22 Pxc5 Txc5 23 bxc5 Pf3+! (D)stelling na 23...Pf3+

Op de witte koningsvleugel is een niet welgekomen gast aangekomen. 24. Lxf3 Lxf3 Weer een ander vervelend stuk is op f3 aangeland. 25 Pe2 Dit is wit's beste kans, vermits hij zijn koningsvleugel moet verdedigen. Vanzelfsprekend verliest 25. gxf3? dadelijk wegens 25... Dh3 26 f4 Pg4, maar 25 h3 brengt evenmin heil - na 25... Dc7! 26 g3 Dd7! 27 Kh2 Te5! (dreigt 28... Dxh3+!) 28 h4 Th5 slaat zwart's aanval door. 25...Pe4!!(D)Deze 'stille' zet maakt het ganse idee met 21... c5!! bijzonder indrukwekkend, vermits zwart er moest op vertrouwen dat zijn aanval niet zou doodbloeden na 24 Pe2. Nu verliest wit in alle varianten. 26 Pg3 Deze zet verliest prozaïsch. De computer stelt hier 26 Pd4 voor, maar dat laat een aantal offers toe : 26...Lxh2+! 27 Kxh2 (27 Kh1 Lxg2+! 28 Kxg2 Dg4+ 29 Kh1 Dh3 is niet beter voor wit) 27... Lxg2! Dit is standaard, maar toch nog steeds mooi. 28 Kxg2 Qg4+ 29 Kh1 Re5 wint. De computer sugereert ook het geestig antwoord - 26 Ba5. Punt is dat de loper niet langer hangt en het veld c7 is nu onder controle. Echter, deze zet helpt wit ook niet na 26...Pg5 (dreigt niet minder dan 27...Dh3!!) 27 Pf4 Dg4 en de zwarte aanval is onafwendbaar - de dreigingen 28...Lxf4 of 28...Ph3+ kunnen niet afdoende gepareerd worden. 26...Pxd2 27 gxf3 Pxf3+ 28 Kg2 Dc6 29 e4 Pxe1+ 30 Txe1 Lxg3 31 hxg3 Te5 (D)Het vuurwerk is voorbij en zwart zal beloond worden met een gezonde pluspion. 32 Td1 Txc5 33 Td8+ Kh7 34 De2 f5 35 Td4 Tc4 36 Txc4 Dxc4 37 Dxc4 bxc4 38 Kf3 g5 39 exf5 h5 40 Ke4 c3 (D)Vermits de zwarte pionnen op de c- en h-lijnen niet kunnen gestopt worden, gaf wit op.

Een mooie partij van de IJslandse GM die, volgens Chess Base's Player's Encyclopaedia, niet schaak aktief was (wat een zonde) sinds 1988. Dit is het weer voor deze keer. Als je vragen of voorstellen hebt, zendt me dan aub een e-mail : Email: ababurin@iol.ie - jullie opmerkingen zijn steeds welkom!

vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 1999 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home