De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 21, 11 februari 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

Verleden maand had ik het ontzettend druk, met als gevolg deze vertraging met CBC. Gelukkig heb ik jullie veel nieuws te vertellen, wat ik in dit en volgend nummer zal doen.

Schaakveiling. De veiling die plaats had op 16 januari in Dublin was een groot succes - het merendeel (54 van 62) loten werden verkocht en in veel gevallen gingen de prijzen hoger dan verwacht. Er was veel interesse vanwege verzamelaars en er werd dus veel geboden. Het idee bij deze zaak is eenvoudig: verkopers zenden ons hun zaken (boeken, schaakstukken, memorabilia, enz.), wij geven er een goede beschrijving van en zorgen ervoor dat veel potentiŽle koper ze kunnen zien. De verkopers krijgen de prijs van toewijzing min 12,5 % commissie. Kopers betalen de toewijzingsprijs (ook) plus 12,5 % commissie (en daarbovenop nog de verzendingskosten). Onze volgende veiling gaat door in april 2000, dus als je iets aan te bieden hebt of gewoon een schatting wenst, aarzel niet een neem met ons kontakt. Voor meer inlichtingen verwijs ik naar de Internetpagina van de Internationale Schaakveilingen http://chessauction.tripod.com

Internet wetenswaardigheden. Een van de voornaamste ontwikkelingen in het schaken is het tot stand komen van Kasparov Chess (http://www.clubkasparov.com). Dit is een zeer ambitieus project (zoals alles wat Kasparov doet!) met een groot potentieel, gezien het aantal sterke spelers die erbij betrokken zijn. Nochthans zijn er op dit ogenblik verscheidene technische problemen die ik ook mocht ondervinden, met de pagina.

Persoonlijk denk ik dat sites zoals TWIC (http://www.chesscenter.com/twic/twic.html), Chess Cafť (http://www.chesscafe.com), zowel als vele anderen populair zullen blijven, want ze bieden de spelers een gevarieerde inhoud aan. Doch vermits we allen voordeel hebben bij het verschijnen van nog een prachtige pagina wens ik Kasparov Chess alle succes toe en hoop dat ze snel hune technische moeilijkheden overwinnen

Een curieuze vonds, onlang zag ik in een nieuwsgroep dat er een website te koop stond! Ik weet niet of ze al verkocht is maar misschien is dit je kans om wat ruimte op het web te krijgen - voor "slechts" 21.000 $ :-) Wat mij betreft, dat kan ik me niet veroorloven en dus moet ik de mijne zelf maken - http://ababurin.tripod.com Tussen de recente aanwinsten kun je een raar artikel van het loper tegen paard eindspel, in het Japans met enkele fotos van Akira Watanabe vinden.

'Coffee Break Chess' in Italiaans. Er is goed nieuws voor de CBC lezers met het Italiaans als moedertaal - CBC verschijnt nu ook in hun taal op http://www.messaggerie.it

Mijn recente partijen en toekomstplannen. In Januari speelde ik 3 partijen in de Bundesliga (2 remises en 1 winst) en 2 in de 4NCL (1 winst en 1 verlies). In de 4NCL (UK) staat mijn ploeg Wood Green op de tweede plaats (http://freespace.virgin.net/nigel.chess96/4ncl/4n-m-idx.htm), terwijl in Duitsland mijn ploeg Delmenhorster SK derde is, na de machtige ploegen uit Porz and Solingen. Onlangs versloeg Porz Solingen (4,5 - 3,5) zodat het er nu op lijkt dat ze het kampioenschap zullen winnen. Meer over de Bundesliga competitie vindt je op http://www.schachbund.de/schachbl.

Bij het lezen van Chess Life onlangs, was ik verrast enkel onverwachte namen voor tornooien tegen te komen: 'GM Gufeld Open', 'David Bronstein Tuesday Open' en 'John Watson Open'. Dit laatste is een benefiettornooi voor het helpen betalen van de medische behandeling van IM Watson, wat een goed idee is. Het zou interessant zijn te vernemen waarom de andere persoonlijke open tornooien worden ingericht. Als deze trend zich doorzet mogen jullie je verwachten aan een 'Baburin Open' in Dublin! :-)

Ernstig nu, ik overweeg om in Dublin een chessworkshop in te richten. De idee is om de toeristische populariteit van Dublin te combineren met wat schaken. Je kunt 's morgens en in de namiddag schaak studeren, om 's avonds van het sociale leven van Dublin te genieten (zijn bekende pubs bvb.). Ik kan helpen door een lijst met hotels en Bed&Breakfast's in Dublin te bezorgen. Dublin is slechts 1 uur en 50 £ van Londen en misschien 300 $ van de USA; Dus, als je geÔnteresseerd bent in een gecombineerde trip naar het smaragden eiland Ierland met wat schaakstudie, zendt me dan een e-mail aub. Een dergelijke workshop zou kunnen plaats hebben tijdens de Paasvakantie of ergens in mei, afhankelijk van de belangstelling. Zodra ik iets verneem van mensen met interesse ervoor zal ik de details verder uitwerken. Ik ben er zeker van dat sommige Ierse spelers ook voor een dergelijke workshop belangstelling zullen tonen.

Ondertussen ben ik van plan om in maart in de USA te spelen. Ik ben er me bewust van dat veel CBC lezers in de VS wonen, dus als je graag een lezing of een simultaan in je club organizeert neem dan aub kontakt met me. Mijn US schaaktoernee zal waarschijnlijk van begin maart tot eind april lopen. Misschien kan ik ook individuele of groepslessen geven terwijl ik daar ben.

Vandaag vlieg ik naar ItaliŽ, waar ik in het St. Vincent open tornooi speel. Je kunt het volgen op www.netvallee.it/scacchi

♀ Alexey Vyzhmanavin (1960-2000). ♀ George Koltanowski (1903-2000).

Onlangs stierben twee grootmeesters. Met George Koltanovski had ik een korte ontmoeting in San francisco in 1997. Voor zijn ouderdom was hij nog in zeer goede doen en nog steeds actief bezig met het schaken. Koltanowski werd vooral beroemd met zijn blind simultaan vertoningen. Het toerde heelwat rond met lezingen en simuls. Ook schreef hij enkele boeken. Hoewel geboren in BelgiŽ, was zijn grootste bijdrage aan de schaaksport in de USA te situeren.

Alexey Vizhmanavin kende ik niet zeer goed, maar ik speelde er driemaal tegen (tweemaal verloren en een winst). Hij was een zeer sterke grootmeester in zijn topjaren met een scherpe speelstijl. Zijn beste tijd waren de jaren 80 begin 90 - hij won het kampioenschap van Moskou in 1984 en 1986 en het kampioenschap van de USSR in 1987. In de schaakolympiade van Manilla maakte hij deel uit van de USSR ploeg. Ik geloof dat hij een ernstig drankprobleem had, wat nog verergerde na zijn scheiding. De laatste jaren speelde hij nog weinig. Ik wil hier twee van onze partijen tonen:

Vyzhmanavin (2555) - Baburin (2415)

Russisch kampioenschap, Gorky 1989

1 d4 d5 2 c4 dxc4 3 e4 Pc6 4 Le3 Pf6 5 Pc3 Pg4?! 6 Lxc4 e5?! 7 Db3 Dd7 8 0-0-0!Dit was in die tijd een populaire variant. Maar na het nieuwtje van Vyzhmanavin op de 8ste zet verdween deze lijn met 5... Pg4 en 6... e5 uit de praktijk . Ik heb er enkele keren terug mee geprobeerd maar kon geen verbetering van het zwarte spel vinden. Wit's voorsprong in ontwikkeling geeft hem in alle varianten de beste kansen. 8...exd4 9 Pf3 Lc5 Na 9...Pa5 10 Db5 Pxe3? volgt het thematische - 11 Lxf7+!, wint. Misschien ligt zwarts beste kans nog in 9...Pxe3!? 10 fxe3 Pa5.

10 Db5 Ld6 11 Lxd4 0-0 12 h3! Pxd4 13 Dxd7 Lxd7 14 Txd4 Pxf2 15 Tf1 Le6 16 Lxe6 fxe6 17 Txf2 Lc5 18 Tfd2 Lxd4 19 Pxd4 (D)


19...Tad8? Wit heeft hier groot voordeel en zwart zou meer weerstanbd kunnen bieden na 19...Tfe8. Door wit een vrijpion te laten maken begaat hij een fatale fout.

20 Pxe6 Txd2 21 Kxd2 Tf2+ 22 Ke3 Txb2 23 Pxc7 Txg2 24 e5 Tg3+ 25 Kd4 Txh3 26 e6 Th4+ 27 Ke5 Th5+ 28 Kf4 Th4+ 29 Kg5 Th1 30 e7 Te1 31 e8D+ Txe8 32 Pxe8 a6 1-0

Baburin (2520) - Vyzhmanavin (2580)

Helsinki Open 1992Zonder de a-pion zou deze stelling remise zijn, maar de a-pion vormt een extra verzwakking, wat de positie verloren maakt. 61 f3! Tc1 62 e4 fxe4 63 fxe4 Ta1 64 Ke5 Kg7 65 Kd6 Kf7 66 e5 Tb1 67 e6+ Ke8 68 Td5 Tb6+ 69 Ke5 Tb3 70 Txa5 Txg3 71 Ta8+ Ke7 72 Ta7+ 1-0

Aan alle lezers wens ik een fijn weekend - ik kom snel terug!

Alexander Baburin, Dublin, http://ababurin.tripod.com & http://chessauction.tripod.com

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. technische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home