De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 24, 14 mei 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

Het lijkt erop dat mijn leven steeds drukker wordt, wat duidelijk weerspiegeld wordt in de frekwentie waarmee CBC verschijnt. Er is nochthans veel nieuws te vertellen, daarom vond ik dat ik jullie eerst dit nummer moest sturen vooraleer naar Serajevo te vertrekken morgen. Hopelijk zal het tijdens de zomer wat rustiger worden zodat CBC weer terug om de twee weken kan verschijnen.

Nieuwe ontwikkelingen op mijn website. Onlangs voegde ik hieraan enkele zaken toe ( http://ababurin.tripod.com): er werden meer vragen gesteld, meer fotos geplaatst (ik heb nu al een vrij uitgebreide GM gallerij!) en mijn student Sam Collins schreef zijn eerste boekbespreking. Ik genoot van de boekrecenties die ik schreef voor Chesscafé, maar vond dat die extra deadline elke maand nog moeilijk haalbaar was voor mij. Dus hoop ik op mijn website boekbesprekingen te publiceren in mijn eigen ontspannen ritme. Een ander, misschien wat vreemd, onderdeel van mijn website is de mogelijkheid tot on-line stemmen. Op dit ogenblik stemmen velen (ook ik) tegen de deelname van computers aan officiële tornooien. Over enkele dagen zal mijn Web-master Michael Dooley beginnen ‘Sarajevo Reporten’ te brengen. Daarin zal ik mijn indrukken over dat supertornooi neerschrijven. Terloops gezegd, mijn fans moeten niet te opwonden worden, ik zal er enkel wat over ditjes en datjes handelen! :-) Bij mijn terugkeer naar Dublin zal ik een nieuwe chatsessie houden (de eerste was een succes) op – 27 mei om 18 uur Dublin tijd, (19 u in Parijs, 13 u in New York, 10 u in San Francisco). Houdt dus een oog op mijn site!

Mijn 2de Internet schaakveiling. Ze zal doorgaan binnen ongeveer 2 weken, maar je kunt reeds een voorlopige lijst zien op http://members.tripod.com/tpl/Info/chessauction.tripod.com. De verkoop zal een week duren in e-Bay stijl, dagelijks kan op de site geboden worden. Er worden al vele interessante zaken aangeboden, en er zullen snel nog andere volgen, waaronder een volledige uitgave van de Deutsche Schachzeitung, een boek door Lolli (1763) en notaboekjes van Akiba Rubinstein. Ik ben partner in International Chess Auctions en het is onze bedoeling om het verzamelen van schaakcuriosa gemakkelijker te maken voor alle schaakfanaten. Ik geloof dat onze veilingen een mooie toekomst tegemoet gaan.

Schaak trainingskampen in Dublin. Ierland in het algemeen en Dublin in het bijzonder zijn toeristisch erg gelieft tegenwoordig, wat me op het idee bracht. Tijdens de maand augustus en misschien ook september ga ik schaak-workshop's organiseren in Dublin. Het idee is eenvoudig: tijdens een weekend kunnen de bezoekers wat schaakwerk ('s morgens en 's namiddags) combineren met een bezoek aan Dublin, zijn rijk sociaal leven (de beroemde pubs!). Ik zal hulp geven bij het zoeken naar verblijf (lijst) enz. De trainingssessies zullen plaatsvinden in een hotel en bestaan uit lezingen, oefenpartijen en kwissen. Mogelijk kunnen er ook enkele blitz tornooien georganizeerd worden voor het plezier. Op dit ogenblik ben ik de verschillende mogelijkheden nog aan het overwegen voor zulke schaakkampen – Als je er deel wenst aan te nemen, deel me dan aub je eigen idee mee en stuur een email. Jullie bijdrage is belangrijk voor me - neem contact met me op bij ababurin@iol.ie.

CBC in het Zweeds. Onlangs werd begin gemaakt met de vertaling van Coffee Break Chess in het Zweeds – bij http://www.schacknyheter.com. Dit is reeds de 7de taal waarin CBC verschijnt - na Engels, Spaans, Duits, Frans, Nederlands en Italiaans. Ironisch genoeg is er geen Russische versie... Wat er ook van zij, CBC breekt al een soort record want ik ken geen enkel ander schaaktijdschrift dat in zoveel talen vertaald wordt.

Schaak Portaalsites op het Web. Er zijn enkele paginas die zich her kunnen op beroepen een portaalsite te brengen waaraan een bezoek de moeite waard is. Bij The Chess Café ( http://www.chesscafe.com) vertelde Hanon Russell onlangs hoe hij 4 jaar geleden begon; Alexander Khalifman’s GM-School ( http://www.gmchess.com) onderging een volledige reorganisatie en ziet er nu erg aantrekkelijk uit, terwijl er bij ‘Kasparov Chess’ (http://kasparovchess.com/) steeds nieuwe artikels bijkomen. In één daarvan vertelt GM Levitt hoe GM Norwood en IM Hennigan onlangs een jackpot wonnen. The TWIC ( http://www.chesscenter.com/twic/twic.html) is altijd interessant. Toen ik hun Web-TV kanaal pas probeerde vond ik het ergt goed – jullie zullen Real Player (dikwijls op vrije CD's) moeten installeren, en dan kun je dingen zien zoals een interview met Ivanchuk, enz. De kwaliteit hangt natuurlijk af van de internetverbinding, maar in mijn geval viel dat best mee. Misschien zullen we speciale schaakprogrammas of schaakkanalen op internet krijgen van zodra het Net snel genoeg wordt.

GM Gipslis stierf. De Letse grootmeester Aivars Gipslis is onlangs in Duitsland overleden. Hij was een sterke GM met een aanvallende speelstijl. Ik heb er nooit tegen gespeeld, maar heb hem wel dikwijls ontmoet in Biel, Berlijn, ... Hier volgt een van zijn partijen:

A. Gipslis – V. Savon, D42, USSR-ch29 Baku  1961

1 e4 c6 2 d4 d5 3 exd5 cxd5 4 c4 Pf6 5 Pc3 e6 6 Pf3 Le7 7 cxd5 Pxd5 8 Ld3 Pc6 9 0-0 0-0 10 Te1 Pf6 11 Lg5 b6 12 De2 Lb7 [12 ..Pxd4 13 Pxd4 Dxd4 14 Tad1+- Dc5 15 Lxf6 Lxf6 16 De4] 13 Tad1 Pb4 14 Lb1 Tc8 15 Pe5 Dd6 16 De3!? Pfd5 17 Dh3 f5 18 Ld2 Pf6 19 a3 Pbd5 20 Pb5 Db8 (D)

cbc24d1.jpg (10560 bytes)

21 La2! Eens zwart de b1-h7 diagonaal blokkeert met ...f5, zou wit zijn loper van de lichte velden naar de a2-g8 diagonaal moeten overbrengen. 21...a6 22 Pc3 Tce8? Beter was 22...Dd6. 23 Pf3! Na Pe5 was dit paard een schuilplaats voor de e6-pion, terwijl die nu onder ernstige druk komt. 23...Ld8?! 24 Pg5 Dc8 (D)

cbcd2.jpg (10696 bytes)

25 Txe6! Txe6 26 Pxd5 h6 27 Pxf6+ Kh8 28 Dxf5 Te1+ 29 Txe1 Dxf5 30 Pf7+ 1-0

Mijn recente tornooien en matchen. Na een succesvolle tournee door de VSA in maart, waar ik telkens op een gedeelde eerste plaats eindigde, zowel in de US Masters in Chicago als in het National Open in Las Vegas ( http://www.64.com/natlopen/), scoorde ik 1,5 in mijn laatste BL (=BundesLiga) weekend, waar ik tegen de GM's Enders en Teske speelde. Over het het algemeen was mijn resultaat in de BL redelijk goed: +2-0=5, maar het kon nog beter zijn, vermits ik drie winsten miste in de remises. Mijn ploeg – Delmenhorst – eindigde derde in de liga, maar we verloren ongelukkig genoeg onze sponsor en zullen volgend jaar niet meer in de top divisie spelen. Ik heb echt genoten van de goede ploeggeest en zal die zeker missen ... Ik hoop dat ik even gelukkig zal zijn bij mijn volgende Duitse club (ik ben er nog naar aan 't uitkijken!).

Twee weken geleden eindigde de British Team League in Birmingham. Helaas, daar had ik een van de slechtste resultaten uit mijn ganse loopbaan, ik verloor alle drie de partijen! Er was iets ernstigs dat verkeerd ging... Op één weekend zag ik mijn elo-klassering naar beneden duiken van de 2610+ (die ik tijdens het seizoen won) tot het meer ‘normale’ 2590+ :-(

Mijn ploeg Wood Green eindigde slechts tweede door een onverwacht verlies in de 9de ronde. Desalniettemin heb ik ervan genoten om voor die ploeg te spelen en ik hoop dat ik volgend seizoen veel beter dan 6,5 op 11 zal halen. Hopelijk zal ik tegen dan dat laatste 4NCL weekend vergeten zijn. Je kunt deze competities volgen op: http://Fourworld.compuserve.com/homepages/John_Katrin_Sharp/, die er informatie over geeft. Wat betreft mijn tornooien, het volgende zal de Politiken Cup in Copenhagen in Juli zijn. ( http://www.kbhsu.dk/). Ik houd van like Denemarken en speel er meestal goed.

 In de volgende aflevering van CBC zal ik over Serajevo schrijven en een partij bespreken die ik onlangs verloor - blijf op de hoogte!

 

Alexander Baburin, Dublin, http://ababurin.tripod.com/ & http://chessauction.tripod.com/

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home