De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 26, 10 september 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

Het is al meer dan twee maanden geleden sinds het verschijnen van het laatste CBC nummer. Ik had het zeer druk deze zomer en het vakantieseizoen vertraagden mijn werk aan een nieuw nummer. Daarom zou ik nu willen beginnen met een verslag over de zomertornooien.

Schaakinfo van de voorbije zomer. Er waren vele interressante gebeurtenissen deze zomer. Eindelijk verloor Vladimir Kramnik een normale tornooipartij tegen – Mickey Adams in Dortmund. Ik denk dat dit goed is voor Vlad, anders zou hij misschien geobsedeerd geraken door zijn lange tijd van onoverwinnelijkheid. Kramnik won dat super-tornooi (http://www.dortmund.de/chess) en versloeg later Peter Leko in een briljante partij op de Duitse TV. Dat moet goed zijn voor zijn vertrwouwen vóór zijn match tegen Kasparov in october. Ik ben ervan overtuigd dat dit een zeer interessante organisatie wordt en ik wil ten minste enkele partijen life zien.

Svidler en M. Gurevich wonnen samen een sterk tornooi in Denemarken http://home1.inet.tele.dk/tpherman/vh2000/2index.htm), waarna Peter een categorie XVI tornooi in Biel (http://www.schachfestival-biel.ch) domineerde en het zag er naar uit dat de sympathieke GM uit St. Petersburg terug bij de toip 10 van de wereld zou komen. Maar dan speelde hij een zwakke Rubinstein Memorial in Polanica Zdrojn (http://rubinstein.netgate.com.pl).

De Rubinstein Memorial was een triomf voor Boris Gelfand, die bewees nog steeds met de top mee te kunnen. Op dit ogenblik speelt Boris goed in de FIDE World Cup in China, waar hij in de halve finale tegen Vishy Anand uitkomt. De FIDE World Cup is een nieuwe en zeer interessante organisatie. Het gebruik van het knock-out systeem maakt het aantrekkelijker voor de toeschouwers, zoals ik zelf - ik volg bijna dagelijks life de partijen op http://www.worldchesscup.com.

Ik denk dat de schaakwereld er alleen bij kan winnen als de FIDE zich zou willen toeleggen om meer zulke tornooien te organiseren in plaats van zich in te laten met twijfelachtige ‘ FIDE commerciële’ plannen. Terloops, FIDE’s Executive Director Emmanuel Omuku antwoordde op GM Seirawan’s open brief. U kunt dit antwoord vinden op http://www.fide.org/fide/html/press/press29.html. Ik geloof niet het een goed antwoord was, want volgens mijn opinie werd er niet geantwoord op de meeste kritieken geuit door Yasser. Natuurlijk doet de FIDE wel wat, ze organiseren de Schaakolympiades en het Wereldkampioenschap, maar het zou veel beter kunnen. Er zou ook een grotere democratie en meer openheid kunnen zijn. Onlangs zette Seirawan enkele boodschappen op de Inside Chess website, waarin hij zijn opvattingen over schaakpolitiek in de USA en de wereld verdedigt. Deze zeer interessante stof vindt je op http://www.insidechess.com/pubmessage.html. Uit protest tegen de FIDE heeft Seirawan zich teruggetrokken uit het Wereldkampioenschap.

Nieuws van mijn Website . Zopas hebben mijn Webmaster Michael Dooley en ik een heleboel nieuw materiaal op de site gezet: meer partijen om in HTML en met een Game Viewer te bekijken, een boekbespreking en een interview met IM Danailov (zowel in het Engels als in het Russisch) alsook een brief van GM Hertneck. Op de pagina (http://ababurin.tripod.com) kan je ook een nieuwe eindspelstudie vinden van GM Karsten Mueller, meer stellingen in de ‘Chess Wonders’ sectie, de links werden geactualiseerd en uitgebreid, enz. Binnenkort zal ik mijn eigen domein hebben, dus jullie kunnen nieuwe en interessante ontwikkelingen verwachten.

Coffee Break Chess wordt nu ook in het Russisch uitgebracht. Onlangs voegde CBC een nieuwe taal aan zijn reeds lange lijst toe. Vreemd genoeg is het mijn eigen moedertaal! :-) GMchess uit St. Petersburg (http://www.gmchess.com) vertaalt CBC in het Russisch en dan geef ik de tekst in het Russisch uit. Jullie kunnen de Russische CBC vinden op: http://www.gmchess.com/ababurin/, terwijl de Engelstalige CBC daar te vinden is op:http://www.gmchess.com/ababurin/eng.

Mijn Batsford kroniek vervolgt. Tijdens mijn reizen ontmoet ik veel mensen die mijn boek Winning Pawn Structures (Batsford 1999) graag lezen en het zeer goed en nuttig vinden. Ook langs email ontvang ik, veel positieve reacties, zoals bijvoorbeeld de volgende: “Your book is simply the best chess book I have read in all my life. Thank you for writing it.” (Luis Fernández, Spain). Hoewel ik wel betere schaakboeken ken ben ik toch trots op mijn werk. Dus vragen veel spelers me of er een vervolg komt. Op dit ogenblik is het antwoord nee. En als ik het ooit doe dan zal het niet voor Batsford of zijn nieuwe eigenaar Chrysalis zijn. De manier zoals Chrysalis aanspraak maakt op de intellectuele rechten van mijn werk, bezorgde me veel leed. Omdat ik geen tijd en geld ga verliezen in en juridische strijd tegen een machtige Engelse uitgever, vraag ik het schaakpubliek om Winning Pawn Structures te boycotten! Simpelweg, koop het niet... Dit is misschien een rare vraag, maar het is de enige manier waarop ik mijn rechten kan verdedigen Ik heb het plan opgevat om een herwerkte versie te maken voor een andere uitgever.

Geef ik lessen? Men stelt me dikwijls deze vraag, dus zal ik er hier op antwoorden. Ja, ik geef lessen - zowel op internet als over telefoon/Internet. De prijs is 50 $ per uur. Ik kan ook partijen die me met email toegezonden worden bespreken. Voor meer details kijk op: (http://ababurin.tripod.com/coaching.htm). September en december zou een goede periode zijn voor lessen voor zover het mijn agenda betreft. Ik kan niet te veel studenten aanvaarden (ik heb er al enkele), dus neem snel kontakt met me. Je niveau doet er niet veel toe, vooruitgang kan altijd gemaakt worden. Ik wil ook reizen en een workshop ter plaatse is reeds gepland voor het einde van september in Denemarken.

Ik wil ook graag een tijdelijke schaakschool in Dublin organiseren, waar schaakenthoesiastelingen enkele dagen kunnen komen studeren, gecombineerd met een toeristisch bezoek aan Ierland. Hoewel het idee dit jaar nog niet kon verwezentlijkt worden (in de plaats van een internationaal camp had ik er een met de beste Ierse juniors, dat zeer goed verliep.) hoop ik het volgend jaar te kunnen doorvoeren. Als je geïnteresserd bent, neem dan kontakt met me aub op baburin@hotmail.com en doe je voorstellen.

Mijn schaakzomer. Ik speelde niet veel deze zomer en nam enkel deel aan de Politiken Cup in Kopenhagen en een tornooi in Dublin. De Politiken Cup (www.kbhsu.dk) was een mooi tornooi, alhoewel 11 ronden met een rustdag mijns inziens tegenwoordig wel erg lang is. De tornooien zouden korter moeten zijn met een rustdag ofwel ervóór ofwel erna (liefst nog beide!). :) Ik had reeds lang toegezegd om in Kopenhagen te spelen, maar ik was aan een dringende schaakrust toe toen het moment van vertrekken aankwam. Maar vermits ik van Kopenhagen houd en er vrieden heb, besloot ik toch naar Denemarken te gaan. Ik beschouwde het tornooi als een schaakvakantie, wat zich misschien daarom ook in mijn slecht resultaat weerspiegelde. Natuurlijk, als een beroeps, probeerde ik er het beste van te maken, maar ik miste toch wat in mijn spel... Niettemin speelde ik er een paar vreemde partijen, waarvan ik er nu enkele zal tonen:

A. Baburin (2590) - L. McShane (2480)

Ik moet zeggen dat dit voor mij een speciale partij was, vermits ik een verschrikkelijk slechte score heb tegen Luke. In elk geval dit is mijn eerste remise tegen hem. Hopelijk gaat alles beter vanaf nu! :-)

1 d4 Pf6 2 c4 g6 3 Pf3 Lg7 4 g3 0–0 5 Lg2 d6 6 0–0 Pc6 7 Pc3 Tb8 8 d5 Pa5 9 Pd2 Pd7 Dit is een rare zet, die zwart geen volledig gelijk spel zou geven, maar hij leidt tot weinig bekende stellingen.

10 Dc2 Pe5 11 b3 c6 12 Lb2 b5 13 cxb5 Ik hield niet van de variant 13 dxc6 bxc4 14 Pd5 Paxc6 15 f4, wegens 15...e6!.

13...cxb5 14 h3 Door op de koningsvleugel te spelen hoopt wit de inactieve plaats van het a5-paard uit te buiten. 14...b4

In de partij Kharitonov-Mainka, Koszalin 1998, kreeg wit de betere stelling na 14...Lf5 15 e4 Ld7 16 f4 Db6+ 17 Kh2 Tfc8 18 fxe5 b4 19 Pf3 bxc3 20 Lxc3 Pb7 21 Dd2 Pc5 22 Ld4. Het zou natuurlijk belachelijk zijn te beweren dat ik die partij kende...15 Pce4 e6!? 16 dxe6 Misschien was 16 f4 beter. Ik zag dat na mijn zet zwart 16...f5 kon spelen, maar beschouwde het niet als gevaarlijk voor mij.16...f5!? 17 f4 fxe4 (D)


18 Pxe4!? Gespeeld na lang nadenken. Ik realiseerde me dat na 18 fxe5 d5 zwart beter zou staan, vermits alle lichte witte stukken inaktief zijn. Het is moeilijk te zeggen of het stukoffer correct was, maar in de praktijk is het gemakkelijker zulke posities met initiatief te spelen.18...d5 19 Pc5 Pec6 20 Lxg7 Kxg7 21 Tad1 d4 22 f5 Ik keek ook naar 22 e3.

22...gxf5? Beter was 22...Dg5!.

23 Txf5 Txf5 24 Dxf5 Df6 25 De4! d3?! Ik wilde 25...Dg6 beantwoorden met 26.Dd5! Dxg3 27.Tf1. Helaas vergat(!) ik later mijn idee om de toren naar de f-lijn te brengen. 26 Txd3 Tb5


Hier stelde zwart, met nog 5 minuten op de klok, remise voor. Ik had nog ongeveer 10 min., maar na er 7 van opgebruikt te hebben was ik niet overtuigd dat 27 Td5 of 27 Pd7 goed waren voor wit. Dus, terwijl ik mijn score tegen Luke in gedachten hield, nam ik het voorstel aan.:-( Natuurlijk zou ik dat niet gedaan hebben als ik me zou herinnerd hebben dat ik slechts één zet daarvoor er aan dacht de f-lijn te bezetten. Na 27 Tf3! Dd4+ 28 Dxd4+ Pxd4 29 Tf7+ Kg8 30 Tc7 Lxe6 31 e3! wint wit.

A. Baburin (2590) - H. El-Kher (2374)

Zwart heeft juist 48...Pe8-c7 gespeeld. Mijn oorspronkelijke bedoeling was om hier 49 Bd6?? te spelen en ik had de zet bijna gedaan. Maar dan zag ik 49...b6+!. Dat kwam als een waarschuwing dat ik met mijn huidige vorm zou kunnen blunderen. Dus besloot ik, na lang nadenken, dat de beste manier om de loper niet weg te blunderen was hem te offeren!

49 Lxg7! Pe6+ 50.Kb6 Pxg7 51.Kxb7 h4?! Zeer snel gespeeld, maar deze zet verliest zonder weerstand. Beter was 51...Pe6, alhoewel wit na 52.a5 Pc5+ 53.Kb6 Pa4+ 54.Kb5 Pc3+ 55.Kc4 Pd1 56.Kd4 ook zou winnen.

52.a5 Pf5 53.a6 Pd6+ 54.Kb8 Pb5 55.a7 Pxa7 56.Kxa7 Kc7 57.e4 Kd6 58.Kb6 Ke5 59.Kc5 Kf4 Or 59...Kxe4 60.Kd6 Kf4 61.Ke6 Kg3 62.Kf5 Kxg2 63.Kg4+-. 60.Kd4 Kg3 61.e5 1–0

Mijn toekomstplannen. Dit seizoen zal ik terug in de 4NCL spelen, waar de tegenstand zwaarder werd met een andere sterke ploeg – IndexIT. De liga start in september en ik hoop dat onze ploeg Wood Green eindelijk zal winnen! Voor nieuws over 4NCL en de BL kijk op http://www.thechessoracle.com Helaas mijn ploeg uit Delmenhorst verliet de BL (na 3de geeindigd te zijn in 1999/2000!) en ik kon geen andere vinden. Hopelijk speel ik er terug volgend seizoen. In october plan ik deel te nemen aan een sterk open op de Faroer Eilanden en daarna speel ik voor Ierland de Schaakolympiade in Istamboel. Ik blijf ook werken op mijn website en aan CBC, hou me dus in de gaten!

Alexander Baburin, Dublin http://ababurin.tripod.com & http://chessauction.tripod.com

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: igor@yagolnitser.com

Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home