De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 27, 23 september 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

Tegenwoordig zijn er zoveel schaakmanifestaties dat men er elke dag iets zou over kunnen schrijven. Onlangs begon ik met een wekelijkse schaakrubriek in de Ierse ‘Sunday Independent’. In het begin dacht ik dat ik niet genoeg interessante onderwerpen zou vinden, maar nu merk ik dat ik gemakkelijk een dagelijkse rubriek kan vullen. Daarom ook de korte tijd tussen de twee laatste CBC's.

Tornooi nieuws.

Vishy Anand was in grote vorm tijdens de eerste FIDE World Cup en won hem erg overtuigend. Het was een interessante organisatie om te volgen en ik bekeek verscheidene partijen op: http://correspondencechess.com/marconi/www.worldchesscup.com. Ik begin meer en meer voor het KO-systeem te voelen. Het is hard voor de spelers, maar het zijn beroeps en ze zouden met de stress moeten overweg kunnen. Wie zegt trouwens dat het gemakkelijker is om een lang tornooi door te sukkelen als men uit vorm is? Is het psychologisch gemakkelijker als iedereen je bekijkt alsof je de enige prooi bent die te bespeuren valt? In dit opzicht zijn knockouts 'menselijker' - men kan er eigelijk van zeggen: -geen winst maar ook geen pijn! - :-) Voor de toeschouwers is het zeker aantrekkelijker! Hopelijk worden dergelijke organisaties gewoon. Hier is de beslissende partij uit de finale van Anand (Voor degenen die Chessbase, de gratis Light-versie of Fritz hebben is er hier de partij in cbv formaat om te downloaden CBC-27.pgn):

V. Anand (2762) - E. Bareev (2702)

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.e5 Pfd7 5.Pce2 c5 6.c3 cxd4 7.cxd4 f6 Bareev koos een rare variant - gewoonlijk wacht zwart nog met ruilen op d4. 8.Pf4 Lb4+ 9.Ld2 Db6 10.Lxb4 Dxb4+ 11.Dd2 Dxd2+ 12.Kxd2 Ke7 13.exf6+ gxf6 14.Te1 Pb6 15.Pf3 Pc6? Misschien zou 15...Ld7 beter geweest zijn, want nu ruilt wit de loper af en schept een zwak veld op c5. 16.Lb5! Ld7 17.Lxc6! bxc6 18.Te2 Tae8 19.The1 Kf7 20.Kc1 Wit heeft blijvend voordeel, want heij staat klaar om de kontrole over het zwakke c5 te veroveren. Ondertussen is de zwarte loper passief en zijn pionnen zijn geďmobiliseerd. 20...Pc4 21.Pd2 Pxd2 22.Kxd2 c5 Met dit offer zoekt Bareev tegenspel, want anders blijft zwart na NPf4-d3 erg passief. 23.dxc5 e5 (D)24.Pxd5! Anand offert de kwaliteit. dit is beter dan zich vast te klampen aan het materiaal met 24.Pd3, wat zwart zou toelaten goed tegenspel te krijgen na 24...Lb5 25.f3 Tb8, gevolgd van ...Thc8. 24...Lb5 25.Kc3 Lxe2 26.Txe2 Tc8 27.Kc4 Ke6 28.b4 Thd8 29.Td2 Td7 30.f4! e4 Na 30...Tcd8 heeft wit 31.c6 Td6 32.f5+! Kxf5 33.c7 Tc8 34.Pe7+ Ke6 35.Txd6+ Kxe7 36.Tc6 Kd7 37.Txf6 Txc7+ 38.Kd5, en hij zou moeten winnen. 31.Td4 f5 32.g4! Tg7 33.Pe3 fxg4 34.Td6+ Kf7 35.Pf5 e3 36.Pxg7 Te8 37.Pxe8 e2 38.Tf6+ Zwart gaf op vermits het pionneneindspel dat na 38...Ke7 39.Tf5 e1D 40.Te5+ Dxe5 41.fxe5 Kxe8 ontstaat hopeloos is voor hem. 1-0

Anand en Shirov zullen een korte match spelen in Australië. Op internet te volgen langs http://sydney.fide.com/. Deze match maakt deel uit van de promotiecampagne van de FIDE in Sydney. Alhoewel, het valt nog af te wachten of het schaken gebaat is met het samengaan met de Olympische Spelen (als we dat al ooit doen!). Zeker, de finaciële steun zou flink verbeteren in sommige landen, maar zou het schaken niet verloren lopen in zulk een mastodont organisatie als de Olympische Spelen? Wat ook nog zorgen baart is dat we zouden gecontroleerd worden op doping, terwijl niemand ooit de schakers vertelde wat dat eigelijk betekent in schaken. Is een tas koffie al teveel, of twee..?

USA Kampioenschap.

Dit jaar bevonden deze kamnpioenschappen zich onder ernstige bedreiging - er was een kans dat het rijkste land van de wereld, dat het economisch zo goed doet, geen geld zou vinden om zijn eigen nationale kampioenschappen te sponseren. Gelukkig waren GM Seirawan en een van zijn vrienden bereid het kampioenschap te redden, zodat het kortelings zal starten in Seattle. Lees daarover het verhaal van Mike Franett in Chess Café : http:www.chesscafe.com/franett/franett.htm

> Een ander interessant tornooi om te volgen is de Najdorf Memorial in Buenos Aires. U kunt het nieuws erover vinden op hun officiele website: http://www.adrian.roldan.com/. Op dit ogenblik staan Bologan and Karpov aan de leiding. Zie ook op : http://msoworld.com/mindzine/news/chess/najdorf2000.html.

Het was reeds een tijdje geleeden dat ik een bezoek bracht aan de Mind Sports website, maar nu merk ik dat ze een heleboel schaaknieuws toegevoegd hebben, wat nog van vele andere internetpaginas kan gezegd worden tegenwoordig. Ik denk dat internetschaken tijdens het voorbije jaar er fel op vooruit ging en rijper geworden is. Bij voorbeeld, http:www.chessbase.com ziet er erg goed uit nu. Terloops, Chess Base bracht onlangs zijn nieuwste versie uit van zijn belangrijkste produkt - Chess Base 8.0. Ik werk nu al 5 jaar voor Chess Base en gebruik hun programma zelfs al langer! Hun Chess Base Magazine is redelijk goed, ik doe het taktisch overzicht. Hier is een taktische puzzel (D):Zwart aan zet geeft mat in twee.

Zie voor het antwoord aan het einde van deze CBC.

Een andere interessante site is InterChess Club - http://www.interchess.com/. Natuurlijk, het is moeilijk om te wedijveren met ICC, dat een voortreffelijke service verleent, maar de Moskouse speelpagina verbetert voordurend zijn pagina.

Kijk je uit om een tornooi te spelen in october? Ik kan je er twee aanraden: Monarch Assurance Open op het Eiland Man (16-22 october; http://charteris.co.uk/events.html) en het Open Beierens in Bad Wiessee (28 october - 5 november; http://www.schach-am-tegernsee.de/oib2000). Wat mij betreft, in october zal ik een sterk bezet tornooi spelen op de Faeroer Eilanden. Daarna reis ik af naar Istamboel met de Ierse ploeg. Dan zal ik in het Norkom Open in Kilkenny spelen. In het vroege voorjaar van 2001 zal ik deelnemen aan een aantal tornooien in de USA. Naast het spelen zal ik op internet werken waar Ik weldra wat zeer interessant nieuws voor jullie zal verzorgen - blijf kontakt houden! Schrijf me eventueel een briefje over wat jullie zouden willen besproken zien in CBC - Ik stel jullie reacties steeds erg op prijs!

Oplossing van de taktische puzzel: In de partij S. Sergienko - A. Rustemov, Samara 2000, speelde zwart 39...Dh2+! en wit gaf op in het vooruitzicht van 40.Pxh2 Pg3# Wat een mooi einde!

Alexander Baburin, Dublin, http://ababurin.tripod.com/
& http://chessauction.tripod.com/

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: igor@yagolnitser.com


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home