De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 28, 5 november 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden!

 

De laatste maanden vonden er heel wat interessante schaakevenementen en ontwikkelingen plaats en ik wou jullie mijn opinie over enkele ervan hier meedelen.

Kramnik is de Nieuwe Wereldkampioen! De match tussen Kasparov en Kramnik was een grote verrassing: niet alleen versloeg Kramnik Kasparov, maar hij deed dat overtuigend. Kasparov werd de eerste wereldkampioen na Lasker die zijn titel verloor zonder ook maar een partij in de match te winnen. Kramnik miste de winst in de partijen 4 en 6, zodat de winst nog uitgesprokener kon geweest zijn. Toen ik mijn vrienden GM's naar de kansen van Kramnik in de match vroeg, zeiden ze allen dat Kasparov zeker zou winnen. Ik persoonlijk dacht dat Kramnik, ondanks zijn slechet vorige matchervaringen, wel kansen had. Nochthans kon ik me niet inbeelden dat Kasparov zou verliezen op de manier zoals het nu gebeurde...

Ik gin naar Londen om de partijen 8 en 9 te volgen, het was een aangenamen ervaring. Kasparov en Kramnik speelden in Riverside Studios, een TV studio niet te ver van het centrum van Londen. Er waren ongeveer 300 plaatsen en toen ik toekwam zat de zaal al bijna vol. In de bar verzamelden zich over het algemeen nog een 50-tal schaakenthoesiastelingen, waar ze de partij op een TV-scherm volgden. Iedereen kon de commentaren beluisteren met koptelefoons. Tijdens die twee partijen waren de GM's Short, Speelman en Rowson van dienst als commentator. Ik heb werkelijk van hun conversatie genoten, ze hielden ons goed op de hoogte van wat er gebeurde tijdens de partij.

Ik denk dat heelwat mensen de match langs inernet bekeken, waar er enkele goede paginas waren, bvb. Brain Games plc (www.braingames.net), Kasparov Chess (www.kasparovchess.com) en het Londense Chess Centre (www.chesscenter.com). Ik hoorde dat de Internet Chess Club ook een pagina verzorgde. Er was echter geen dagelijkse TV reportage van de match in Groot Britanië, wat een grote fout was van de organisatoren, die zo een goede kans misten om het schaken populair te maken en hun sponsor te promoten. Ik hoorde dat Brain Games plc geen televisie wilden omdat ze hoopten daardoor meer bezoeken te krijgen aan hun internet pagina. Mij lijkt dat een raar argument want met de TV zouden meer mensen erover geïnformeerd zijn!

Het is niet duidelijk welke impakt de match en zijn resultaat op het schaken zullen hebben. Sommigen hopen dat er terug een hereniging zal komen van de wereldkampioen met de FIDE, maar het is niet zeker of dit wel in de plannen van Brain Games plc past. Terloops, deze firma heeft ambitieuze ideëen, maar het is nog te vroeg of ze realistisch genoeg zijn. Ik ben ervan overtuigd dat hun plan om iedereen aan het volgend wereldkampioenschap langs internet te laten deelnemen niet haalbaar is. Zelfs tijdens het blitzpartijen op de ICC zijn er mensen die vals spelen en hun PC gebruiken. Dus waarom zouden ze die gewoonte laten als ze aan het wereldkampioenschap mochten deelnemen? Persoonlijk heb ik geen zin om tegen iemand's Fritz te spelen!

Brain Games heeft zijn eigen eloklassement, dus nu hebben we al FIDE , PCA ratings en daarnaast weer een ander systeem! Vrremd genoeg staat Anand op deze lijst slechts 7de. Dat heeft natuurlijk niets te maken met zijn weigering om zijn match tegen Kasparov te spelen! Terzelfdertijd heeft Shirov de derde plaats, ik hoop dat zo een hoge plaats hem zal steunen in de gerechtelijke stappen die hij in Spanje tegen Kasparov ondernam.

Onmiddellijk na de 15de partij zei Kasparov dat hij een nieuwe match tegen Kramnik wil spelen. Ik ben er echter niet zeker van dat er gemakkelijk sponsors zullen te vinden zijn voor zo'n nieuwe match. Deze die we zopas zagen was niet bepaald spannend voor het schaakpubliek, om het dan nog zacht uit te drukken... Dus, misschien zou de ex-kampioen een idee van een van mijn vrienden moeten gebruiken, die sugereerde dat Kasparov onmiddellijk een revanche tegen ... Shirov moest spelen! Dat zou alle problemen vanm de baan helpen, is het niet zo?!?:-) Een ander interessante gedachte is: wat zal er gebeuren als Brain Game plc bankroet gaat? Laat ons eerst een paar maanden afwachen en zien wat er gebeurt. Misschien beweegt er iets op het FIDE congres dat plaats vindt in Istamboel op dit ogenblik. Helaas, de FIDE lijkt door te zullen gaan met zijn zwaar bekritiseerde commerciële plannen...

Mijn Nieuwe Internet Projecten. Tijdens de voorbije maanden heb ik wat werk op het Net gedaan en graag wil ik de start van Grandmaster Square - www.gmsquare.com aankondigen. Mijn persoonlijke internet pagina is er nog steeds en ik hoop dat www.gmsquare.com een thuis voor de websites van veel grootmeesters zal worden. Ik begon met deze van Alexander Morozevich and Lev Psakhis. Er is nog veel werk aan te doen, maar jullie kunnen reeds enkele besproken partijen in Java bekijken of de pgn bestanden downloaden. Er zullen onder andere ook grootmeester biografieën verschijnen, een fotogallerij en een discussieforum komen op de Grandmaster Square. Spoedig zullen ook een schaakwinkel en verkoop bij opbod volgen. Ik zou dan ook mijn Webmasters - Susan Strahan en Michael Dooley, willen bedanken. Zonder hun hulp zou het project onmogelijk zijn. Op dit ogenblik ben ik bezig met de publicatie van een dagelijks rapport over de 34ste Schaakolympiade op deze paginas. Jullie kunnen er ook mijn berichten over de match en sommige besproken partijen eruit vinden. Kom dus allen eens langs en laat me weten wat jullie ervan denken!

Een ander nieuw project is een dagelijkse schaak nieuwsbrief Chess Today genoemd. Het is de bedoeling elke dag nieuws, onderricht en besproken partij(en) te brengen voor een lage prijs (ongeveer 750 BF per 4 maand). Inschrijvers zullen een pdf bestand krijgen, dat ze kunnen afdrukken, zodat ze Chess Today op de trein of elders kunnen lezen bij een kop koffie. Zij die vóór de 25ste December 2000 inschrijven zullen deelnemen aan een tombola met als prijzen; een houten schaakset (bord en stukken) met een waarde van ± 5000 BF, een schaakklok van ± 2800 BF of een boek. Je kunt dus meer winnen dan je betaalde! :-) Het is nogal een groot project en ik kon het niet alleen doen - - IM Vladimir Barsky en GM Ruslan Scherbakov zullen me helpen, alsook Graham Brown (technisch editor). Voor meer inlichtingen hierover ga je best naar onze internetpagina - www.chesstoday.net.

Internet Oogst. De voorbije maand zag ik wel enkele vreemde paginas die ik jullie niet wil onthouden.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die een enorme collectie schaakboeken heeft, organiseert een tentoonstelling over vrouwen in het schaken. Ze is genoemd: Queen's Move en je kan er meer te weten komen en over de bibliotheek in het algemeen op de Internet pagina's van de bibliotheek - http://www.konbib.nl/kb/vak/schaak/intro-en.html.

Kevin O'Connell zet zijn schaakk collectie te koopc op de Phillips Auction in Londen en live op het Net op 7 November. Voor nadere bijzonderheden hierover ga je best naar http://www.users.totalise.co.uk/~chess/.

GM Mikhail Golubev schrijft iets over een ongelofelijke toestand, iets dat gebeurde tijdens het zonetornooi in Oekraïne . In het kort, de deelnemers werd voor het begin verteld dat de 3 hoogstgeklasseerden zich zouden kwalifiv=ceren voor het wereldkampioenschap in Indië. Nu heeft men GM Eingorn (die 3de eindigde) gezegd dat er slechts twee plaatsen vrij zijn... Alles hierover is te vinden in het Engels op: http://www.kasparovchess.com/serve/templates/dispchessdoc.asp of in het Russisch: http://www.clubkasparov.ru/site/news/2000/oct01.htm
 
Mijn recente tornooien. In oktober speelde ik op de Far Oer Eilanden in een klein (30 spelers), maar sterk tornooi. De Far Oer Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan boven schotland en ongeveer halfweg tussen IJsland en Noorwegen. De Far Oer Schaakfederatie en zijn sponsors zorgden voor aantrekkelijke voorwaarden en goede prijzen voor de deelnemers. De eerste prijs bedroeg ongeveer 5000$. De voorziene accomodaties waren uitstekend, de top vijf borden werden rechtstreeks op internet gebracht, terwijl ter plaatse ook 3 partijen op grote schermen te volgen waren. Een perfect tornooi voor de toeschouwers ... die er echter niet waren! Dit is tegenwoordig een probleem bij het schaken en ik heb het gevoel dat we er snel iets moeten aan doen.
Ik speelde redelijk goed met als resultaat een derde plaats (+4 -1 =4). Twee jonge veelbelovende grootmeesters - Alexander Grischuk (Rusland) en Ruslan Ponomariov (Oekraïne;
zie zijn his Web site op http://chess-sector.odessa.ua/ruslan.html) - wonnen met een geweldige score: 7½ op 9! Ze speelden elk tegen GM's en haalden een rating prestatie van 2822. Houdt deze namen in de gaten! Hun huidige ranking is rond 2650 gelegen, maar met de olympiade in Istamboel zal er waarschijnlijk nog wat bij komen. ik ben ook in Turkije en speel op het eerste bord voor Ierland. Tot hiertoe gaat het goed met me: +2 -0 =4. Hier is een partij uit de Olympiade:

Alexey Fedorov (2646) - Alexander Baburin (2590)

1.e4 Pf6 2.e5 Pd5 3.d4 d6 4.c4 Pb6 5.f4 dxe5 6.fxe5 Pc6 7.Le3 Lf5 8.Pc3 e6 9.Pf3 Ik speel niet dikwijls tegen de 4-pionnen aanval, dus besloot ik een zeldzame variant te kiezen: 9...Lg4 10.Dd2 Lb4 (D)
 


Zwart wil ...Pa5 en ...c5 spelen. Wit kan de loper verjagen (zoals hij deed) maar daardoor verzwakt het veld b3 en ...Pa5 behoort tot de reële mogelijkheden. 11...Le7 12.Pe4 Dd7 13.b4

Na 13.Le2 0–0–0 14.0–0–0 Lf5 15.Pg3 Lg6 16.h4 in de partij Huebner-Hort, Biel 1987, gaf zwart wit een serieuze klap - 16...Pb4. Hij won tenslotte na 17.b3 Pc2 18.c5 Dc6 19.Ld3 Pxe3 20.Dxe3 Pd5 21.Df2 Lxd3 22.Txd3 Da6 23.Thd1 Dxa3+. 13...Lxf3 14.gxf3 0–0–0! Dit is klaarblijkelijk een nieuwigheid. Voorheen speelde zwart hier 14...Td8. Ik denk dat mijn zet beter is, vermits de zwarte koning redelijk veilig staat op de damevleugel.

15.Td1 Lh4+ 16.Pg3 f6 17.b5 Pe7 18.Da5 Kb8 19.Le2 Hier stelde Fedorov remise voor, maar ik besloot verder te spelen, ondanks lichte tijdnood. 19...Nf5 20.Lf2 Df7 21.f4 g5!? 22.Pxf5 Lxf2+ 23.Kxf2 exf5 24.d5 fxe5 25.fxe5 g4 26.Dc3 h5 27.e6 De7 28.h3! Thg8 29.hxg4 hxg4 30.Dd4 f4 31.Ld3 (D)
 

De spanning stijgt. Beide spelers zitten in tijdnood, wat gedeeltelijk een uitleg is voor enkele fouten die we maakten. Bij voorbeeld, hier was 31...g3+ het overwegen waard.31...Dg5 32.Le4 f3 33.c5 Pc8 34.Th7 g3+ 35.Kxf3 g2 36.Tg1 Tdf8+ 37.Ke2? Wit moest 37.Rf7! spelen.

37...Dg4+ 38.Kd3 Tf3+!

After 38...Tf1 39.Txg2 Tf3+ Wit heeft nu een verbazende zet - 40.De3!. Na 40...Txe3+ 41.Kxe3 Dxe4+ 42.Kxe4 Txg2 staat hij goed. 39.Lxf3 Dxf3+ 40.Kd2 Tg4! (D)Nu wordt wit plat gedrukt want zijn koning staat aan aanval bloot en zijn torens zijn erg kwetsbaar.

41.De3 Dxd5+ 42.Kc1 Te4 43.Df2 Dc4+ 44.Dc2 Df1+! 45.Dd1 Df4+ 46.Kb1 Df5 0–1

Wit gaf op, ofwel verliest hij zijn h7-toren of hij loopt mat na 47...Tb4++.

 In de volgende CBC zal ik meer over Istamboel vertellen - blijf aandachtig!

Alexander Baburin, Istamboel, Turkije. www.gmsquare.com   

http://ababurin.tripod.com/
& http://chessauction.tripod.com/

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: igor@yagolnitser.com


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home