De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 29, 26 december 2000

© 2000 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden,

Ik hoop dat jullie na deze feestdag tijd zullen vinden om aan schaken te denken en dat CBC jullie in dat opzicht kan helpen. Er waren weer verscheidene interessante tornooien en ontwikkelingen sedert begin november, toen het laatste CBC nummer verscheen. Ik zou jullie mijn opinie over enkele daarvan willen meedelen. dit is een eerder uitgebreid nummer, maar nogmaals - het is verlof!

De Schaak Olympiade in Istamboel

Ik speelde in Turkije (op het 1ste bord voor Ierland) en ik mag uit eigen ervaring getuigen dat deze Olympiade een groot succes was. De gastheren deden hun uiterste best om alles optimaal te laten verlopen en slaagden daar meestal ook in. De accomodatie en het eten waren redelijk goed, het transport was uitstekend en de speelzaal erg aangenaam (het was een plezier om alle ploegen in één en dezelfde ruimte te zien spelen). De openings- en sluitingscermonie rondden het geheel mooi af. In het begin waren er enkele technische problemen met de borden, maar alles kwam snel goed en die borden lieten een prachtige verslaggeving op het internet toe.

De organisatie maakte er geen geheim van dat de Schaak Olympiade voor hun een een promotie gebeurtenis was, vermits Turkije hoopt de Olympische Spelen van 2008 te mogen organizeren. Het is goed dat het schaken op deze manier nog wat sponsor gelden kreeg. Ik denk dat we best weer naar een dergelijk land zoeken: niemand schijnt geïnteresseerd te zijn in schaken als sport op zich. :-( Misschien is Slovenië, waar de Schaak Olympiade binnen 2 jaar zal plaats vinden, anders want het is een land met een lange schaaktraditie.

De Olympiade en zijn uitslagen zijn nu al geschiedenis. Rusland won bij de mannen, alhoewel op sommige ogenblikken hun vooruitzichten eerder penibel leken, want Hongarije en Duitsland weerden zich flink. In de Russische ploeg leek Khalifman uit vorm te zijn, maar de andere spelers vingen dat op. Het tornooi werd een groot succes voor Duitsland dat niet tot de favorieten behoorde. Het bewees echter dat ploeggeest zeer belangrijk is bij de Olympiades. Arthur Yusupov en Rustem Dautov waren de grootste helden uit de Duitse ploeg. Bij de vrouwen domineerde China het veld en het lijkt erop dat Rusland en Georgië een moeilijke toekomst tegemoet gaan in de competitie met de Chinezen.

De Ierse mannenploeg deed het goed vermits we boven onze normale plaats eindigden. Ik scoorde +4-2=5 tegen 2532-oppositie, wat overeenkwam met een 2597 prestatie, mijn huidge rating is 2590. Ik speelde verschrikkelijk tegen Ehlvest en was eerder ongelukkig tegen Al-Modiahki, maar daarbuiten mag ik niet klagen vermits ik won van Alexey Fedorov (2648) en Zdenko Kozul (2616) met zwart. Op sociaal vlak was de Olympiade ook een succes, ik was in de gelegenheid verschillende oude vrienden terug te ontmoeten. Ik hield van Istamboel dat een heel dynamische stad is met veel mogelijkheden op toeristisch vlak. Ik hoop er eens als toerist terug te keren. Als jullie meer over de Olympiade willen vernemen, kijk dan aub naar mijn Istamboel Dagboek op: http://www.gmsquare.com/ - daar vinden jullie mijn indrukken over de organisatie en ook wat schaakmateriaal. In Istamboel had ik het zeer druk, niet in het minst omdat ik mijn eigen schaak nieuwsblad begon, wat ons naar het volgend onderwerp brengt:

Chess Today – het eerste dagelijkse schaakblad op internet

* Dit is mijn laatste project en ik besteedt er veel tijd aan. Het idee is simpel - in de plaats van gedurende uren het internet af te zoeken naar schaaknieuws, waar om het niet in mailbox ontvangen? Chess Today komt als bijlage in pdf, pgn en Chessbase formaat. Dankzij het pdf formaat, de Acrobat lezer is vrij te verkrijgen op: http://www.adobe.com/) kunnen de lezers de schaakfigureg-n en diagrammen zien en afdrukken, zelfs als ze dat niet op hun eigen Pc geïnstalleerd hebben. Chess Today brengt dagelijks nieuws, interviews en lessen. Elk nummer telt gewoonlijk 3 paginas met nieuws van gans de wereld een één besproken partij. Soms komen ook problemen aan bod. Tijdens de weekeinden brengt CT meestal wat instructie materiaal. Het blad is voornamelijk van belang voor degenen onder jullie die willen vooruitgang maken. Veel GM's ontvangen CT en genieten ervan, maar onze voornaamste lezers zijn schaakfans. Zij ook waarderen het nieuwsblad - zoals een van hen schreef:

Ik houd zeer veel van CT - het is de juiste hoeveelheid voor mijn dagelijkse 25 min treinrit 's morgens en 's avonds.-
Om meer over Chess Today te lezen bezoek je best onze website - www.chesstoday.net, daar kan je een FAQ sectie vinden, waarin andere lezers hun mening geven, alsook een proefexemplaar en informatie om erop in te schrijven lezen. Een overzicht van Chess Today kun je lezen van FM Richard Palliser op: http://www.bcf.ndirect.co.uk/articles/chesstodayrp.htm en in het Duits door GM Karsten Mueller op: http://www.chessbase.de/

Inschrijven is niet gratis – het kost £14 (Ierse ponden) of ongeveer 15 US$ voor 4 maanden, wat overeenkomt met ± 4 $cent per pagina. We weten natuurlijk dat men houdt van vrij materiaal vann het internet, maar eigelijk betaal je bijna voor alles – teminste je tijd. Er is veel schaken op internet, dus waarom niet inschrijven voor Chess Today? Het is veilig (betaling met credietkaart op een veilige server, waarna het naar mij als encryptie wordt doorgestuurd) en gemakkelijk (neemt slechts 3-4 min. in beslag). Je registreert met je e-mail op: http://www.egroups.com/ – een gerenommeerde gastheer voor mailing lijsten.

* Degenen die vóór de 31ste of December inschrijven, zullen automatisch deelnemen aan onze Nieuwjaarsloterij met als prijzen een houten schaakstukken set met bord (waarde ongeveer 130 $). De tweede prijs is een 'Gambit' schaakklok (waarde ±60$)– zie afbeelding links. De derde prijs kan kiezen tussen 3 boeken, één ervan is Winning Pawn Structures. De vierde prijs is een schaak schermbeveiliger. Om jullie nog meer in bekoring te brengen, vandaag stuur ik jullie een nummer van Chess Today, zodat jullie kunnen zien wat jullie al gemist hebben! :-)

Dagelijks een schaak nieuwsblad samenstellen brengt een hoop werk met zich, maar ik doe het niet alleen. . GM Ruslan Scherbakov en IM Vladimir Barsky helpen me met de inhoud, terwijl Graham Brown het blad uitgeeft. Nu we al 49 afleveringen produceerden (51 vanddaag 27 December 2000 ), is het goed te zeggen dat we de technische test passeerden. Nogmaals, jullie zijn welkom om onze internetpagina - www.chesstoday.net te bezoeken. Alj wat je ziet naar je zin is, vertel het bestaan van Chess Todaydan voort aan je schaakvrienden aub. – Met meer inschrijvingen kan de prijs nog dalen en krijgen we de mogelijkheid gastschrijvers uit te nodigen. GM Igor Zaitsev, een befaamd theoreticus, heeft al toegezegd nieuwe ontwikkelingen in de openingstheorie behandelen en we verwachten zijn artikels in CT begin volgend jaar.

Kilkenny Open 2000

Nadat ik terugkeerde uit Istamboel bleef ik niet lang in Dublin. Eerst speelde ik het jaarlijkse Kilkenny Open. Dit jaar had het plaats in het middeleeuws Kilkenny Castle. De jonge Luke McShane won de topsectie met 5 op 6. Ik werd gelijk tweede samen met GM Eduard Rozentalis (Litauwen), IM Mark Heidenfeld (Ierland) en IM Robert Bellin (Engeland) met 4½ points. Ik was tevreden over mijn spel, maar de paringen waren wat zwaar voor me – Ik speelde tegen 2 GMs (L. McShane en E. Rozentalis, 2 IMs – John Shaw en M. Heidenfeld en een sterke Russische FM Yuri Rochev). Niet precies wat je zou verwachten van een weekend tornooi!:-)

Zoals gewoonlijk werd het tornooi uitstekend georganizeerd, wat erg aangenaam was voor de meer dan 200 deelnemers. De aanwezigheid van de erevoorzitter van de Kilkenny Chess Club - oud wereldkampioen Boris Spassky, maakte het nog memorabeler.

Kort na het Kilkenny Open was het tijd om terug af te reizen voor mij, ditmaal naar India

FIDE Wereld Kampioenschap in Nieuw Delhi en Tehran

Ik ging naar India als secondant van Alexander Morozevich. Het is niet gemakkelijk om het echte werk van secondanten uit te leggen.. Ik dacht dat bestond uit tassen koffie (brandy?) slurpen en aan het zwembad luieren, terwijl de spelers aan het vechten waren. :-) Zoals meestal was de werkelijkheid minder aanlokkelijk – secondant zijn bracht een heleboel werk met zich. Ik moest veel partijen van Alexander's tegenstrevers nakijken, zwakheden in hun openingsvoorbereiding opsporen en een strategie voor de match voorstellen, dat hoofdzakelijk bestond uit het kiezen tussen verschillende openingslijnen. En, natuurlijk vergat ik niet, hoe volgens iemand (was het Geller?) Koblents werkte met Tal. Zijn methode bestond voor een groot deel uit het herhalen van de zin : "Misha, je bent een genie!" :-) Dus, ik trachtte er ook voor te zorgen dat Alexander zich gelukkig voelde. Het was interessant om met hem te werken en ik hoop dat hij tevreden was over onze samenwerking, ondanks de nederlaag in de 4de ronde. Er waren tamelijk veel secondanten in India : GM Ubilava (met Anand), GMs Magem en Rychagov (met Shirov), GM Huzman (met Gelfand). Ze speelden duidelijk een rol in de kwalifikatie van Anand en Shirov voor de finale.

Morozevich startte in de tweede ronde. Zijn tegenstrever was GM Milos (Brazilië) – een zeer soliede speler, die zeer goed speelde in de FIDE World Cup van september in China. Daar verloor Alexander van hem en later in Istamboel speelden ze en gelijkspel. In India liet Alexander Morozevich voortreffelijk spel zien en won met 2-0 van Milos. In de tweede partij wees hij een remisevoorstel af in ee stelling die in het geheel niet duidelijk was – wat veel vertrouwen toonde.

In de derde ronde versloeg Alexander GM Evgeny Vladimirov 1½-½. In de eerste partij reageerde Vladimirov (zwart), die GM Almasi in de tweede ronde elimineerde, eer zwakjes tegen het systeem 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.Pxe5 d6 4.Pf3 Pxe4 5.Ld3. In de tweede partij week Vladimirov van zijn gewoon schema 1.d4 af en opende met 1.c4. Zwart kwam beter uit de opening en stond op een punt gewonnen, maar maakte dan een fout en alles werd verward. Het is mogelijk dat wit daarna gewonnen kwam te staan maar in wederzijdse tijdnood (die de secondant bijna een hartinfarct bezorgde!) speelde Morozevich beter en hij miste een duidelijke winst op de 40stezet. Een remise was nog goed genoeg om naar de 4de ronde te gaan.

De eerste partij tegen Tkachiev was zenuwslopend. Na 1.e4 koos Vladislav 1...d5 en herhaalde zijn tegen partij Palac (2000), die hij verloor. Hij geloofde klaarblijkelijk in de zwarte opzet en ik was inderdaad bang dat Alexander zou verpletterd worden in de opening. Tkachiev gebruikte echter niet al zijn kansen en kwam in moeilijkheden. Alexander miste dan helaas de winst. Uiteindelijk werd in een scherpe stelling en wederzijdse tijdnood remise overeen gekomen. In de tweede partij van die match speelde Alexander slecht, kort na de opening miste hij het goede plan. Hij belandde in een zeer passieve stelling, wat niet bij zijn stijl past. In een poging om eruit te vechten offerde hij een pion zonder voldoende compensatie. Dus nog een partij en we konden onze koffers pakken... Dat is het probleem met zulke korte matchen en niemand was veilig in Nieuw Delhi om door één slechte slipper uit het tornooi te verdwijnen.

Ik bleef nog een poosje daar terwijl ik op mijn vlucht wachtte en kon zo de kwartfinales zien. De 17-jaar oude Moskoviet Alexander Grischuk werd de grootste ontdekking van het kampioenschap. Een interview met hem kun je lezen op : http://www.qmsquare.com/ - kijk onder ‘Interviews’. Je kunt er ook interviews lezen met GM Ruslan Ponomariov en WGM Victoria Cmilyte.

Anand won op overtuigende wijze de titel, vermits hij het ganse tornooi op hoog niveau speelde. Hij was de enige ongeslagen speler. Het zal zeer interessant zijn om te zien hoe Anand, Kramnik en Kasparov in het Corus tornooi van Wijk aan Zee in januari zullen spelen. Daar nemen 9 topspelers deel op een totaal van 14 het tegen elkaar op in een gesloten tornooi. Ik hoop er ook naartoe te kunnen zodat ik verslag zal kunnen uitbrengen.

Het FIDE wereldkampioenschap in Nieuw delhi was voortreffelijk georganizeerd, ondanks sommige kleine technische problemen (de electriciteit in het hotel werd verscheidene keren onderbroken), maar de organizatoren hadden daar geen schuld aan. Alhoewel er niet veel toeschouwers waren, kreeg het kampioenschap veel aandacht in de Indiase pers en misschien zal het schaken erdoor gestimuleerd worden in dat land, voornamelijk nu Anand als winnaar gekroond werd. Vanaf de derde ronde werden er monitoren geïnstallerd in de speelzaal, terwijl verschillende partijen live op internet kwamen http://wcc2000.fide.com/ . GM Valery Salov interviewde veel spelers tijdens het tornooi en die interviews werden in bulletins verspreid.

Schaken en Politiek

Nu de FIDE tevreden kan zij over het FIDE wereldkampioenschap, blijft de toekomst van ons spel onzeker. FIDE Commerce lijkt te krijgen wat het wenst, maar waar is hun programma om schaken als een eersteplanssport te promoten? Er was sprake van enkel grote sponsors maar waar verbergen ze zich?

Ondertussen was ik verrast bij het zien van enkele "banners" op: http://www.fide.com/. Ze vroegen of ik van schaken hield. mijn antwoord kwam snel: "Ja!". De volgende vraag was of ik een multimiljonnair wilde worden. Mijn antwoord kwam zelfs nog sneller nu: – "Ja!!". Daarna werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een loterij, die niet alleen het schaken enorm zal helpen, maar mij ook de kans geven om 1000.000 $ te winnen. Ik zou dit geheim kunnen houden maar omdat ik zo'n lieve jongen ben zal ik het jullie verklappen. :-) Ga simpelweg naar: http://www.fide.com/sponsorship en dan krijg je de kans om ook een millioen $ te winnen! De informatie op de website zegt dat de sluitingsdatum van de loterij 31 december 2000 is en dat elek loterij over een prijzenpot van 10.000.000 $ beschikt. Dat lijkt me een hoop poen! Helaas werd niet vermeld wat er zou gebeuren als er maar 2 of 3 intekenaars zijn die elk 4 $ inzetten... Misschien zal de kerstman het verschil bijpassen?:-)

In elk geval ,jullie kunnen me een cynicus noemen, maar ik zie niet hoe dit kan werken – in de plaats van enkele grote maatschappijen te benaderen organizeert de FIDE een loterij tussen schaakfans. Waarom doet de FIFA niet hezelfde?! Klaarblijkelijk zijn de topmannen van de Internationale Voetbalbond veel te dom!:-)

Dan is er nog het nieuwe tijdscontrole en en nieuw systeem voor de FIFE wereldkampioenschappen, die voorgesteld werden. Beiden zouden uitgebreid besproken worden met de schaakprofessionals, want we zijn een grote familie zegt de FIDE. Doch het ziet er niet naar uit dat de FIDE zo denkt.... Dit wordt nog bevestigd door de de geruchten dat de FIDE de match in Londen niet zal laten meetellen voor de elo-klassering. Onvoorstelbaar!

Tenslotte, de 3000.000$, die Kirsan Ilyumzhinov (verontschuldig me dat 'Zijne Exellentie' wegliet) in het kampioenschap stak had geen grote invloed op het beeld dat men van het schaken heeft in de wereld. Het was goed voor een 100 spelers dit jaar, maar niemand schijnt zich af te vragen – wat zal er gebeuren met de FIDE als Ilyumzhinov het schaken verlaat? Is het gezond voor een internationale organisatie om af te hangen van de vrijgevigheid van één enkele persoon? Terloops, Ilyumzhinov zei dat het feit dat de finale in Teheran doorgaat, Iran zal helpen bij zijn handel (iets met petroleum of zo). Laat jullie niet misleiden, het is niet de FIDE die de oliehandel heeft. Het is eerder één van Kirsan's maatschappijen. Dus, zijn bijdrage tot het schaken is al bij al niet altruïstisch. in feite heeft hij een grote internationale organizatie efficient geprivatiseerd voor dat soort geld waarmee je in geen enkel andere sport iets dergelijks zou kunnen kopen dat er nog maar van verre op gelijkt. Goede zaak!

Ondertussen blijft de maatschappij die de match Kasparov-Kramnik organizeert - Brain Games plc (http://www.braingames.net/) eerder zwijgzaam over haar toekomstplannen. Natuurlijk zouden de schaakfans graag een match tussen Anand en Kramnik zien, maar zelfs zo een match zal niet alle problemen oplossen. Het schaken heeft dringend behoefte aan democratise leiders en commerciele sponsors, alleen dan zal zijn toekomst zekr zijn.

Internet Kijken

Nieuws op schaaksites wordt voortdurend aangevuld en ik wilde jullie hier mijn laatste vondsten meedelen. Ik wil beginnen met mijn eigen pagina - Grandmaster Square - http://%20www.gmsquare.com/. er werden meer partijen toegevoegd aan Alexander Morozevich's site. Ook verschenen er besproken partijen van Lev Psakhis. Voeg daarbij de interviews met Ponomariov, Grischuk en Cmilyte, mijn Istamboel en Indische dagboeken en je zult merken dat je voor een tijdje bezig bent op deze site. Binnen enkele dagen zal er ook een schaakwinkel openen.

Onlangs begon Nicholas Ravené Lanier uit Portugal met een eigen internet pagina Al Shatrandj genoemd, je kan ze vinden op: http://www.al-shatrandj.com/. Het is een ambitieus project vermits de inhoud verschijnt in het Spaans, Portugees, Engels, Duits en Frans.

Ik zou ook graag de nieuwe Israelische pagina Chessy vermelden (http://www.chesslove.h1.ru/). Deze redelijk informatieve site wordt door IM Valery Tsaturian en GM Emil Sutovsky onderhouden. Ze is opgesteld in het Russisch en het Engels (zie http://www.chesslove.h1.ru/eng/index.html).

Enkele dagen geleden kocht ik een boek Chess on the Web door Sarah Hurst, Richard Palliser en Graham Brown. Het is een nuttige gids voor schaken op het internet en ik zou het iedereen aanbevelen, bijzonder de schaak webmasters, want er staat een massa informatie in, practische tips en interviews met bekende schaak webmasters zoals Mark Crowther van TWIC (http://www.chesscenter.com/twic/twic.html) en Hanon Russell van het Chess Café (http://www.chesscafe.com).

Besproken partij

Graag wil ik hier één van mijn partijen uit Turkije tonen. Ze heeft een interessante opening, een spannend middenspel en een vreemd einde. Zowel mijn tegenstrevr als ik maken fouten, maar hopelijk kunnnen jullie ervan leren terwijl jullie toekijken hoe beroeps denken.

Zdenko Kozul (2616) – Alexander Baburin (2590) [D27]
Schaak Olympiade, Istamboel (11), 08.11.2000, notas door GM Alexander Baburin

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Pf3 a6 4.e3 e6 5.Lxc4 c5 6.0–0 Pf6 7.Lb3 b5?!

Tijdens mijn voorbereiding merkte ik dat GM Kozul houdt van stellingen met geïsoleerde d-pion, daarom besloot ik af te wijken van 7...cxd4 8.exd4 Pc6. Maar objevtief gezien is 7...b5 niet goed. 8.a4 b4 9.a5! (D)Toen ik die zet zag was ik onmiddellijk mistevreden over mijn stelling - wit maakt veld a4 vrij voor zijn loper en neemt ook de controle over van b6 wat belangrijk kan zijn na Pb1–d2-c4. Ook 9.e4! is gevaarlijk voor zwart, maar dat is een ander verhaal.

9...Pc6?!

Ik wilde Pf3-e5 en La4 niet toelaten, maar de ontwikkeling van de koningsvleugel uitstellen was zeer gevaarlijk. Ook twijfelachtig is 9...Lb7 10.Pe5 Pbd7 11.La4 Dc7 12.e4 Lxe4 13.Lg5, met een gevaarlijke aanval zoals in de partij Bets-Maly, Kharkov 2000. De beste poging was misschien nog 9...Le7, bvb. 10.La4+ Pbd7 11.Pe5 Dc7. Toch geloof ik dat wit nog steeds beter staat.

10.Pbd2 cxd4? 11.La4. Hier had ik schrik voor 11.Pc4!, bijvoorbeeld: 11...Lb7 12.exd4 en de witte loper op b3 zou nuttig kunnen zijn, bvb. na Pc4-b6 en d4-d5!.

11...Lb7 12.Pc4 Dc7 Na 12...dxe3?! 13.Lxe3 zou wit een meer dan voldoende compensatie voor de pion hebben.

13.Pb6 Misschien verplicht wit zichzelf te snel tot concrete actie. Na 13.exd4 zouden er voor hem meer mogelijkheden over blijven. 13...Td8 14.exd4 Lc5! 15.Le3?

Beter was 15.Dc2, alhoewel na 15...Lxb6 16.axb6 Dxb6 17.Le3 b3 18.Lxb3 Pd5 or 17.Pe5 Tc8 18.Le3 b3 zwart OK is. 15...0–0 16.Dc2 Lxb6 17.axb6 Dd6 18.Tfc1 Pe7 (D)Nu heeft wit problemen met de b6-pion. Daarenboven staan zijn stukken eer een beetje ongelukkig.

19.Dc7? Lxf3 20.gxf3 Pfd5 21.Dc5 Dxb6 22.Lb3 Db7 23.Lg5 Tc8 24.Da5 Pf5

Natuurlijk niet 24...Pc6? wegens 25.Lxd5.

25.Lxd5 exd5 26.Txc8 Txc8 27.Dxa6 Dxa6 28.Txa6 (D)Het resulterende eindspel is gewonnen voor zwart, die een beter stukkenspel heeft. Het voornaamste te overwinnen gevaar was het verlies van pion b4 , want dan zou het zwarte paard niet zo'n nuttig stuk zijn in het gevecht tegen de witte b-pion.

28...Pxd4?

Ik voelde dat er iets mis was met deze zet, maar speelde hem toch nogal snel. Het was een geval van "Laten we eerst de pion maar nemen en later denken!", wat een volledig foute manier van denken is. Bijna onmiddellijk nadat ik op d4 nam zag ik dat 28...h6! veel beter zou zijn. Van f5 kan het paard ook naar h4 springen, waarbij wat matdreigingen gecreëerd worden. Nu is de zwarte toren vrij vermits hij geen laatste rijproblemen meer heeft. Na 29.Ld2 Tc2!? (zowel 29...Ph4!? 30.Kf1 Tc2 31.Lxb4 Txb2 32.Lc5 Pxf3 als 29...Tc4!? zijn ook goed voor zwart) 30.Lxb4 Txb2 31.Lc5 Ph4 32.h3 Pxf3+ 33.Kg2 Pg5 34.Td6 Pe4 35.Txd5 Txf2+ 36.Kg1 Tc2 wint zwart. Het is veel gemakkelijker voor zwart om met de d-pion af te rekenen dan met de b-pion zoals in de partij).

29.Kg2 h6 30.Ld2 Tc6 31.Ta8+ Kh7 32.Lxb4 Tg6+ 33.Kf1 Pxf3 34.Lc5 Pxh2+ 35.Ke2 Te6+ 36.Kd3 Pg4 (D)37.Td8?!

Hier zaten beide spelers in tijdnood. Ik vreesde meer de onmiddellijke doorstoot van de witte vrijpion - 37.b4!. wat ik met 37...Te4!? zou beantwoorden. 38.b5 Pe5+ 39.Kd2 Tc4.

37...h5! Psychologisch was het zeer aangenaam dit in tijdnood te spelen - nu loopt ook de zwarte pion.

38.Txd5 Kg6 39.Ld4 h4 40.f3 Pf6. Het was moeilijk om in tijdnood de juiste keuze te maken tussen de tekstzet en de variant met 40...Ph2 41.f4 f5 42.Td7 Pf3 43.Txg7+ Kh5. Uiteindelijk besloot ik mijn klein materieel voordeel te verdedigen.

41.Ta5 h3 42.Ta1 Pd5 Beter was 42...Ph5!. Het punt is dat na 43.Le3 zwart 43...h2! heeft en 44.Th1 faalt wegens 44...Pg3 45.Txh2 Txe3+ 46.Kxe3 Pf1+.

43.Kc4 Pe3+ 44.Kc5 Pf5 45.Th1 Te8! 46.Lc3 46.Txh3?? verliest de loper: 46...Tc8+. 46...Th8 47.Le5 f6 48.Lc7 Th5 49.Kc4 Pe3+ 50.Kd4 Pd5 51.Ld6 Kf7 52.Lg3 Pe7 53.Kd3 Pc6 54.Ke3 Ke6 55.Le1 Pe5 56.b3 g5 57.Lc3 f5 (D)Ondanks de hardnekkige witte verdediging, maakt zwart vooruitgang.

58.Kf2 f4 59.Lxe5.Missschien was het beter 59.Te1 h2 60.Kg2 h1D+ 61.Txh1 Txh1 62.Kxh1 Pxf3 63.b4 Kd5 te proberen en alhoewel zwart zou moeten winnen behield wit dan enkele kansen.

59...Kxe5 60.Td1 (D)60...Th6?

Er reteerden me nog 3 minuten om de tijdscontrole te halen, maar ik slaagde er niet in de beste oplossing te vinden. Beter was 60...h2! 61.Th1 (61.Kg2 g4!–+ 62.fxg4 h1D+ 63.Txh1 f3+) 61...Kd4 62.Kg2 Ke3 (Om een vreemde reden keek ik enkel naar 62...Kc3?? 63.Txh2 Txh2+ 64.Kxh2 Kxb3 65.Kh3=) 63.b4 Th4 64.b5 g4 65.fxg4 Txg4+ 66.Kh3 Tg6–+. Als zwart zich geen verplichtingen wil opleggen was het beter 60...Th8! te spelen.

61.Kg1 h2+ 62.Kg2??

Wit mist de laatste kans om nog weerstand te bieden: 62.Kh1!. Dan werkt 62...Th3? niet wegens 63.Kg2 Tg3+ (na 63...g4?? 64.fxg4 hangt de zwarte toren!) 64.Kf2! g4 65.fxg4 Txb3 en zwart staat misschien niet langer gewonnen. Echter, zwart wint na 62...Th8! - het punt is dat nu na ...g4, fxg4 en g4-g5 de witte pion niet met tempowinst kan vooruitgaan. Dus moet wit met de b-pion oprukken, wat nogal traag is. De partij zou kunnen vervolgen met 63.b4 g4 64.fxg4 f3 65.b5 Kf4 66.b6 Kg3 67.b7 Te8 68.Tc1 f2 69.Tc3+ Kxg4 70.Tc4+ Kf3 71.Tc3+ Ke2 72.Tc2+ Ke3 73.Tc1 Kd2 74.Ta1 Te1+ 75.Kxh2 f1D 76.Txe1 (76.b8D Te2+ 77.Kg3 Tg2+ 78.Kh3 Df3+ 79.Kh4 Dg4#) 76...Df4+ en zwart wint. Ik denk dat ik die variant zou vinden want de zwarte keuze was eerder beperkt.

62...g4! (D)Nu is het uit. 63.fxg4 h1D+ 0–1. Met het oog op 64.Txh1 f3+ 65.Kg1 f2+ 66.Kg2 Txh1 gaf wit op.

In januari verschijnt het volgend CBC - blijf dus aandachtig!

Alexander Baburin, Istanbul, Dublin. www.gmsquare.com & www.chesstoday.net Grandmaster Square & Chess Today

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2000 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home