De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 3, 25 February 1999)

door GM Alexander Baburin

Dit is het 3de nummer van CBC en het ganse project ontwikkelt zich mooi: de lezerslijst groeit snel en ik vond enkele nieuwe ideeŰn voor volgende nummers. Aub, beveel deze nieuwsbrief aan bij je schaakvrienden - Ik zal elke vraag in verband met abonnering beantwoorden. Met reeds meer dan 300 personen op mijn mail-lijst voel ik me moreel verplicht om de nieuwsbrief op een regelmatige basis te publiceren. Dit vraagt tijd, maar ik zal mijn best doen. Nu wil ik wat schaaknieuws meedelen samen met een van mijn recente partrijen.

Compatibiliteit:

De nieuwsbrief wordt best bekeken met Internet Explorer 4. Ik vrees dat er veel mensen problemen hebben met de diagrammen. Dat is spijtig en daarom overweeg ik om hem ook in pdf formaat te maken - zo kan hij gelezen worden met de Adobe Acrobat Reader. Maar daarvoor moet waarschijnlijk het programma Acrobat Exchange aangekocht worden, dus ik ben nog niet zeker dat ik het doe.

Copyright:

De schaak analyses in de nieuwsbrief zijn, tenzij anders vermeld, mijn origineel werk. Ik heb er geen probleem mee als men ze gebruikt voor het verbeteren van zijn eigen spel, coachen, enz. Ze mogen ook op webpaginas gezet worden, zolang ze maar niet gedrukt gepubliceerd worden zonder mijn toestemming, of dat men er geld voor vraagt om ze te lezen. Je kunt de nieuwsbrief vrij op je Web paginas zetten, laat mij enkel weten waar ze staan en zet mijn e-mail adres erbij.

Schaak links:

Onlangs zag ik enkele links die je misschien wilt bezoeken. Zo was er bvb. eentje die je laat kennis maken met veel GM's uit Oekraine, waarbij de jongste GM ter wereld Ruslan Ponomariov. Kijk eens op: http://chess-sector.odessa.ua/ Daarna ging ik naar Alexander Khalifman's "GM School". Alexander is niet allen een zeer sterke GM, maar ook een zeer ondernemende persoon - hij was redacteur van een reeks schaakboeken en was betrokken bij verscheidene Russche schaaksites. Als je ze wilt bezoeken, bvb. zijn verslag van Linares 99 vindt je op: http://underworld.fortunecity.com/jedi/859/indy.html Als je ge´nteresseerd bent in schaken om normen te behalen, elo, enz.., kun je misschien kijken bij: http://www.elender.hu/~firstsat of Laszlo Nagy contacteren: Email: firstsat@elender.hu Hij organiseert tornooien met FIDE klassering en andere voor internationale normen Laszlo zal je zijn tornooi agenda e-mailen op aanvraag.

Humor in Schaak:

De meeste mensen houden van lachen en ik ben daarop geen uitzondering. Er bestaan vele grappige anecdotes en verhalen in verband met schaken en ik hoop de humoristische kant een permanente plaats te geven in CBC. Zendt me aub jullie grappen en geestige verhalen over schaken - email me: ababurin@iol.ie en deel hen met alle lezers van CBC. Hier volgt onze eerste aflevering door de Engelse IM Chris Baker. We ontmoetten elkaar verleden week in Bunratty en nadat ik tijdens het gesprek de naam van US schaakschrijver IM Jeremy Silman vernoemde, vertelde Chris me dit vreemd verhaal:

"Ergens in de jaren zeventig speelde ik in het Londen Evening Standard tornooi en in de eerste ronde had ik zwart tegen Jeremy. Hij was dan al een sterke 2300+ speler terwijl ik een jonge snaak van rond de 2000 elo was. We moesten spelen in een relatief snel tempo tegen 48 zetten in 105 min, gevolgd door 15 blitz einde en op de 21 ste zet hadden we beiden nog ▒ 2-3 minuten op onze klok. Zoals je kunt verwachten met nog 27 zetten vˇˇr de tijdscontrole, veranderde het speltempo een beetje. We begonnen snel en met hevige kloppen op de klok te spelen, toen plots een scheidsrechter op ons toekwam, de klok nam en zegde: " Ge moogt geen 5 minuten partijen spelen in de tornooizaal, zeker niet met de tornooiklokken!" Tegen dat ik hem terug te pakken kreeg, zo'n 40 m verderop in de zaal, en hem de situatie uitgelegd had, viel mijn vlag en hij wilde het punt aan mijn tegenspeler toekennen door verlies met de tijd! Een bepaalde hoeveelheid gezond verstand kreeg het overwicht en een 'hogere autoriteit' gaf me terug 'wat tijd' en we herbegonnen te spelen. Om geheel eerlijk te zijn, op dat ogenblijk stond ik verloren en de grotere ondervinding en zelfbeheersing van Jeremy haalden het. Ik meen dat ik ergens een toren wegblunderde vlak na het hervatten. Maar mijn vraag nu - als er scheidsrechters zijn om ons te beschermen tegen indiscreties en problemen, wie is er dan om ons te beschermen tegen de scheidsrechters?!"

Bunratty Open 1999:

Het tornooi werd gewonnen door GM Sergei Tiviakov, die in Groningen woont. Ik ken hem van toen hij nog een jongen was en wanner ik hem verleden jaar op het eiland Man ontmoette vertelde ik hem over de tornooien van Kilkenny en Bunratty, om ze nog zwaarder te maken. Ik geloof namelijk dat als je bang bent van tegenstand dat je beter in 't geheel niet kunt spelen! Sergei was No. 1 op de deelnemerslijst met zijn rating van 2627 en had wat meer geluk dan wij met zijn score van 5 op 6 en 500 ú op zak. Een groep spelers, waaronder ik,eindigde op 4.5 (2-6 de plaats): GMs K. Arkell (ENG) & A. Baburin (IRL), IM D. Gormally (ENG), FM M. Quinn (IRL) and Y. Rochev (RUS). De gemiddelde rating van mijn tegenstanders was 2376, wat niet slecht is voor een weekend tornooi. Ik speelde goed en was redelijk gelukkig met het resultaat. Er kwamen meer dan 200 deelnemers opdagen, die in verscheidene secties speelden. Dankzij lokale schaakenthousiasten werd het een gezellige gebeurtenis. Volgend jaar zal het Bunratty tornooi plaats hebben op 18-20 februari, details vindt je bij Gerry Graham : bunratty01@aol.com

Winning Pawn Structures (Batsford, 1999) by GM Alexander Baburin:

In Bunratty hoorde ik van de Engelse schaak journalist FM Tim Wall dat mijn boek eindelijk uit is. Tim vertelde me dat hij er een kreeg voor een boekbespreking, dat het reeds dezelfde dag in de Londense metro gestolen werd. Wat kan ik daarop zeggen? Men herkent goede waar als men ze ziet! Maar we zullen Sherlock Holmes niet nodig hebben om de dief te vinden, kijk maar naar wiens rating stijl omhoog of omlaag zal gaan in Londen!

Ik ben geen ordelijke persoon, het duurde dan ook 3 lange jaren om dat boek te schrijven. Alhoewel ik nog geen bespreking zag ben ik zeer tevreden over de kwaliteit ervan. Het boek (256 blz) handelt over de Ge´soleerde d-pion, Hangend pionnen en het Ge´soleerd Pionnenpaar (bvb. c6-d5). Het werk aan het boek bleek nuttig te zijn voor mijn eigen schaak, vermits mijn rating met bijna 100 punten steeg. Misschien had ik er nog wat langer moeten aan werken om Linares in 2000 te kunnen spelen!

Als schaakboek verkoper zal ik zeker vele getekende exemplaren te koop hebben. Details zullen kortelings volgen, doch mail me gerust nu reeds om het later te ontvangen.


Nu is het tijd voor een partij die ik in Bunratty speelde. Ik vrees ervoor dat, na het tonen van de partij Szabo - Sigurjonsson, 1968 in CBC No.0 2, mijn eigen partij verschrikkelijk droog zal lijken. Dit echter is hoe ik schaak speel en ik kan er weinig aan veranderen. Het is bekend dat leerrijke partijen zelden voor komen tussen spelers van dezelfde sterkte. Kasparov kan briljant winnen van iemand als Topalov, maar instructief zal het waarschijnlijk niet zijn. Er is gewoonlijk een rating kloof nodig om partijen te produceren die als minilessen kunnen gebruikt worden. De volgende partij kan een goed voorbeeld hiervan zijn, een redelijk sterke GM(wit) speelde tegen een sterke amateur. (Voor degenen die Chessbase, de gratis Light-versie of Fritz hebben is er hier de partij in cbv formaat om te downloaden CBC-3.CBV) Als je de partij in Chessbase bekijkt doe je dit best in de training modus (voor de notaties)

Alexander Baburin (2586) - Mel O'Cinneide (2281) [E36], Bunratty Open (2) 20 February 1999

1 d4 Pf6 2 c4 e6 3 Pc3 Lb4 4 Dc2 d5 5 a3 Bxc3+ 6 Dxc3 (D)positie na 6.Dxc3
6...0-0

Alhoewel ik verrassend veel partijen in Mega99 database met deze zet vond, is hij te simplistisch. Het probleem is dat hij Lg5 toelaat, wat zwart's kansen op onmiddellijk tegenspel minimaliseert. In deze variant moet zwart zijn beter ontwikkeling gebruiken door 6...Pe4 7 Dc2 en dan 7...c5 of 7...Pc6, gevolgd door 8...e5. Het enig valabel alternatief is Short's - 6...dxc4 7 Dxc4 b6!?. In de partij Baburin-Short, Eiland Man 1998, verkreeg zwart gelijke kansen na 8 Lf4 La6 9 Dxc7 Dxc7 10 Lxc7 Pc6 11 Pf3 Tc8 12 Le5 Pxe5 13 dxe5 Pd7 14 b4 Lb7. Tegenwoordig komen openingsnieuwtjes snel ter beschikking van andere spelers langs internet. Kort na die partij was het niemand minder dan Kasparov die Short's idee gebruikte. Na 8 Pf3 La6 9 Dc2 Pbd7 10 Lg5 0-0 11 e4 Lxf1 12 Txf1 h6 13 Lxf6 Pxf6 14 0-0-0 Tc8 15 Kb1 De7 16 Tfe1 won zwart ten slotte in Kramnik-Kasparov, Moscow 1998. Later in Vera-Davies, Saint Vincent 1999, week zwart af met 12...De8 13 0-0-0 c5 14 d5 exd5 15 Lxf6 dxe4 16 Lc3 exf3 en won ook (alhoewel met wat geluk). Ik denk dat er meer partijen met deze variant zullen gespeeld worden, alhoewel ik het gevoel heb dat wit snel een weg zal vinden om de problemen te omzeilen.

7 Lg5 Pbd7. Nu heeft wit een aangename keuze - zetten als 8 Pf3, 8 Tc1 of 8 e3 zien er allemaal goed uit. Het idee van mijn laatste zet is om de pionnenformatie in het centrum vast te leggen en zo zwart te verhinderen om ...dxc4 en ...b6 te spelen. 8 cxd5!? exd5 9 e3 Te8 10 Ld3 Pf8 11 Pf3 (D)positie na 11.Pf3

Wit dreigt nu Lxf6 te spelen om zo zwart's pionnenformatie op de koningsvleugel te ruineren. Zwart zou dus 11... c6 moeten spelen. Hier volgen enkele vragen:

  1. Welk plan kan wit dan volgen?
  2. Voor welk soort spel moet zwart kiezen?
  3. Hoe moet wit vervolgen na 11...c6?

Neem een pauze hier en denk erover na terwijl je koffie drinkt - kom daarna terug naar het schaakbord!

11...Dd6?

Hier volgen mijn antwoorden:

  1. Na 11...c6 zal wit waarschijnlijk een minderheidsaanval starten met b2-b4-b5. Hij kan ook in het centrum spelen met Pe5 en f2-f4. De mogelijk om 0-0-0 gevolgd door een koniungsaanval mag ook niet uitgesloten worden.
  2. Zwart's beste plan bestaat uit het spelen van ...Pg6 and ...h6, om de g5-loper te verjagen0.
  3. Wit zou dat plan bestrijden met 12 Dc2! Pg6 13 h4!?, gevolgd door 0-0-0. Ook 12 0-0 Pg6 13 Dc2, is mogelijk, want kan 13...h6?! beantwoord worden met 14 Lxh6! gxh6 (14...Pe4 15 Lf4 Pxf4 16 exf4 Df6 17 g3 en wit behoudt een extra pion.) 15 Lxg6 fxg6 16 Dxg6+ Kh8 17 Pe5! Le6 18 f4 met zeer sterke aanval. Echter na 13... Lg4! komt zwart er waarschijnlijk goed uit, daarom is 12 Dc2 en 13 h4 beter.

12 Lxf6! Ruilt een voordeel (loperpaar) voor een ander (beter pionnenformatie). 12...gxf6 13 0-0 Pg6 14 Tfc1. De andere toren kan nuttig blijken op de a-lijn. Daarenboven kan het f1-veld nodig zijn voor de witte lichte stukken. 14...c6 15 b4 a6 16 a4 Lg4 17 Pd2 Ph4 (D)positie na 17..Ph4

De zwarte dubbelpionnen op de f-lijn verhinderen zijn normaal spel met torenmaneuver (...Te8-e6-g6). Hier besloot ik om zetten als Dc5 te vermijden, want met de dames op het bord moet zwart steeds aan de veiligheid van zijn koning denken; zo zou een een pionnendoorbraak in het centrum e3-e4 op zeker ogenblik mogelijk kunnen zijn. 18 b5. Hoe sneller wit de opmars op de damevleugel start hoe beter! Anders kan zwart nog tot tegenspel komen na ...Kh8 en ...Tg8. 18...axb5 19 axb5 Tac8 20 bxc6 bxc6 21 Ra6 Bd7 22 g3 Ng6 23 Nb3 Zwart staat verloren. 23...Te7 24 Pc5. Dit is beter dan de directe bedreiging van c6 met 24 Pa5. Een achtergebleven zwakke pion aanvallen/veroveren, dan wel hem blokkeren - is een veel voorkomend dilemma, voornamelijk in stellingen met ge´soleerde d-pion. 24...Le8 25 Tca1 Het witte plan is simpel - hij wil een paar torens afruilen en dan binnenvallen langs de 8ste rij met de zware stukken. Later is het misschien mogelijk om pion c6 aan te vallen met Ld3-c2-a4. 25...h5?! Dit creŰert nog een nieuwe zwakte, maar het is moeilijk om stil te zitten... 26 Lf5 Tb8 27 h4 Kg7 28 Ta8 Pf8 Zwart wil nu wit's schitterend paard met ...Pe6 bekampen, dus moet wit dit verhinderen. 29 Lc2! (D)positie na 29.Bc2

Door verschuiving van de stukken op de b1-h7 diagonaal, zorgt wit ervoor dat zwart's paard passief op f8 blijft. 29...Dd8 30 Txb8 Dxb8 31 Dd3 Dc8 32 De2 Kh6 33 Df3 Dat was een grappig klein maneuver - Dc3-d3-e2-f3. 33...Kg7 34 Dxh5 Ld7 35 Pxd7 Dxd7 36 Ta8 Te8 37 Txe8 Dxe8 38 Dg4+ Kh8 39 Df4 De7 40 h5 Ph7? 41 Dh6 1-0.

Er zal snel meer materiaal komen, blijf in contact! Opmerkingen en voorstellen zijn van harte welkom - e-mail me aub: ababurin@iol.ie .

Gebruik echter niet de "Antwoord naar Auteur" functie met CBC, vermits dat de nieuwsbrief terug naar mij zendt, wat me lange "download"-tijd kost als er veel mails zijn! Ook het afdrukken van uw boodschap later wordt moeilijker


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright ę 1999 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home