De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 30, 18 januari 2001

© 2001 door Alexander Baburin

Beste schaakvrienden,

Dit is het eerste nummer van mijn nieuwsbrief in het nieuwe millenium en ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Meestal tracht ik CBC tijdens de weekends te versturen, maar nu op donderdag vermits ik de volgende 10 dagen weg zal zijn. Maar er zijn zoveel interessante dingen om over te vertellen dat ik niet nog eens 2 weken kon wachten.

Januari - een drukke Schaakmaand!

Traditioneel zijn er veel tornooien in januari, maar deze maand is het uitzonderlijk druk. Na het Hastings Congress eindigden (in Stokholm, Griekenland, etc) en begonnen (match in Boedapest, Linares open, match in Donetsk, etc) er vele tornooien. Ongetwijfeld het interessantste van allen is het Corus Tournament, dat vorig weekend in Wijk aan Zee (Nederland) begon. Schaakfans van over de hele wereld verwachten dat dit tornooi nu eens een antwoord zal geven op de vraag wie de sterkste schaker ter wereld is - Kramnik, Kasparov of Anand? Natuurlijk, met de deelname van Adams, Leko, Morozevich, Shirov, Topalov en Ivanchuk zijn er ook enkele verrassingen mogelijk. Bij het schrijven van dit nummer (na 5 ronden) leidt Shirov met 4 uit 5, gevolgd door Kasparov, Kramnik and Morozevich met 3½. Ik zal het tornooi bijwonen vanaf de 19de en hoop er later meer over te berichten. Ondertussen, hier enkele interessante adressen voor degenen die het Corustornooi willen volgen op hun officiële internet site - http://www.corusgroup.com/coruschess/home.html ; op een mini site door TWIC, met rapporten door John Henderson -http://www.chesscenter.com/wijk2001;%20http://www.ruschess.com/ - commentaren door GMs Valery Popov en Sergei Ivanov; Internet Chess Club, met live games, waarvan sommige becommentarieerd - www.chessclub.com. Vandaag zal ik ook een partij uit Wijk aan Zee bespreken

Chess Today – het eerste dagelijks schaakblad op internet

* In het vorige CBC-nummer schreef ik reeds over dit opzet. Het nieuwsblad kent een mooie ontwikkeling en onze kolomnisten - GM Ruslan Scherbakov en IM Vladimir Barsky doen voortreffelijk werk. Voor een klein bedrag krijg je elke dag nieuws, besproken partijen, puzzels, inetrviews en lessen. Om het te bekomen hoef je geen tijd te besteden - Chess Today kopmt recht in je mailbox. De reacties van onze lezers zijn aanmoedigend, maar ik vraag me een beetje af waarom niet meer lezers zich abonneren... Misschien worden schaakfans te veel verwend met vrije informatie op het internet, maar je betaalt voor alles - ten minste met je tijd. Overweeg het dus om vandaag nog in te schrijven op Chess Today - met meer lezers kunnen we meer GM's laten bijdragen afleveren. Ons blad is vooral belangrijk voor iedereen die progressie wil maken. Veel GM's ontvangen het en genieten er ook van. Bezoek aub onwe website - www.chesstoday.net en zie voor jezelf waarom. Of lees wat anderen zeggen over Chess Today - zowel op de site als in de besprekingen.

Hier volgen er enkele: review door Richard Palliser op de BCF Web site (december 2000): http://www.bcf.ndirect.co.uk/articles/chesstodayrp.htm. Review op de Duitse ChessBase site (by Andre Schulz; in German), december 2000: http://www.chessbase.de/Nachrichten/Archiv/dezember2000.htm Review door John Watson op de TWIC site, gepost dec. 2000: http://www.chesscenter.com/twic/jwatson30.html Review in de Chess Café (january 2001): http://www.chesscafe.com/REVIEWS/books.HTM

Inschrijving kost slechts £14 (Ierse ponden) of ongeveer 15 US$ voor 4 maanden. Je kunt betalen met Visa of Master kaart op onze veilige server of met een cheque. Inschrijven is gemakkelijk en neemt slechts 2 à 3 minuten in beslag. Alle betalende inschrijvers nemen deel aan een loterij op het eind van de maand met kans om een kwaliteitsschaakboek, door mijzelf aangeprezen, te winnen. In januari is de prijs Secrets of Pawn Endings door Karsten Mueller en Frank Lamprecht.

Schaak Web Winkel op GM Square

Onlangs openden we een winkel op de GM Square (www.gmsquare.com ). Daar is reeds schaaksoftware en een schaakklok te koop. Spoedig zullen andere boeken, schaakstukken, borden, meer klokken en schaakprogrammas volgen. Winkelen bij ons is zowel veilig als gemakkelijk. We aanvaarden Visa en Master kaarten, zowel als cheques. De goederen worden binnne de 2-3 werkdagen verzonden, maar dikwijls vlugger. Zoveel als mogelijk wordt software met luchtpost verstuurd, zodat je niet te lang moet wachten op de bestelling. Onze prijzen zijn concurerend en we hebben ons eigen loyauteitsprogramma, dat u verzekrt van betere bediening. Als je verward geraakt door de euros, gebruik dan munt converteerder. Hier volgen onze aanbiedingen:

ChessBase 7.0: Goed uitgetest, ChessBase 7.0 is een fantastsch product. Wij bieden het aan smane met de spelers encyclopedie met 3500 fotos, 300.000 partijen en een openingsklassement met 50.000 stellingen. 75 euros.

ChessBase 8.0 Starter Paket: Dit paket bevat het onlangs uitgebrachte ChessBase 8.0 programa, Fritz5 engine, Crafty engine, spelers’ encyclopaedie met 11,000 fotos, Big Database 2000 en drie nummers van het populaire en instructieve ChessBase Magazine. 150 euros

ChessBase 8.0 Mega Packet: Bestemd voor degenen veel tijd en wat geld willen besteden aan hun schaakstudie. Bevat ChessBase 8.0 program, Fritz5 engine, Crafty engine, Spelers encyclopaedie met 11,000 fotos, Mega Database2000 (1,4 miljoen partijen, 37,000 besproken door topspelers, opening classificatie met 54,000 sleutel posities), Corr Database 2000, ChessBase Maga­zine intekening en 4 Endgame Turbo CDs. 357 euros.

Mega Database 2000: Bevat meer dan 1,4 miljoen partijen vanaf 1794 tot 1999 in ChessBase standaard. 99 euros.

MegaBase 2001: Dit is de knapste partijencollectie op de wereld - met 1,7 miljoen partijen van 1610 tot 2000 en meer dan 40.000 daarvan besproken, vele door topgrootmeesters. De database bevat historische en moderne partijen alsook de opening classificatie met 54,000 sleutel posities, directe toegang tot de spelers, tornooien, middenspelthemas en eindspelen. Beschikbaar zowel in het oude cbf als het nieuwe Chessbase formaat op dezelfde CD.153 euros.

Big Database 2000:Met 1,3 miljoen partijen (zonder notaties) is deze database een goed startpunt voor je studie – je zult er zeker een tijdje zoet mee zijn! 50 euros.

Opening Encyclopaedia: Bevat meer dan 3000 openingsbesprekingen, met in het totaal meer dan 470.000 partijen, waarbij er 40.000 zijn (vele ervan zijn nog niet op de Mega'99). 99 euros.

Fritz 6 - Het sprekende schaakprogramma: De nieuwe 32-bit Fritz6 engine rekent sneller, speelt sterker en analyseert dieper. Volledige openingenboom voor perfecte training, met handicap, vriendelijke en sparrinmodes voor beginners. Een database meth 320.000 partijen. Tien engines: Fritz1, 3, 4, 5.16, 5.32, Fritz6, Doctor 3.0, Comet, Crafty, EXchess. Alles samen met een degelijke database is het een ideaal gereedschap om te leren schaken als je niet meer geld ( ChessBase 7 or 8) wit besteden. 50 euros.

Fritz 5.32: De 32 bit versie van Fritz5. Database met 300,000 partijen in nieuw CB 6.0 formaat. Met ingebouwde verbinding naar het DGT intelligent sensor bord en tien engines. Goede waar voor je geld en het is zowel sterk als nuttig! 25 euros.

Powerbook 2000: Dit is een " state-of-the-art" gereedschap voor hde openingsstudie - met 7,5 miljoen stellingen, elk met volledige statistieken, (gespeelde zetten, resultaten, prestatie, gemiddelde ELO, transposities). 50 euros

Hiarcs 7.32: Hiarcs heeft een goed positionneel ddorzicht en een goed gefundeerde strategische speelstijl. 50 euros

Junior 6.0: Junior 6 heeft een geweldige positionneel gevoel en terzelfdertijd is hij tactische erg gevaarlijk. 50 euros

Nimzo 7.32: Dit is één van 's werelds topprogrammas. Speciaal eraan is dat je met de nimzotaal zelf een aantal parameters kunt instellen en zo zijn spelstijl drastisch veranderen. 50 euros

* Gambit schaakklok - aantrekkelijke analoge schaakklok in houten doos, gemaakt in Tjechië. Deze soliede en stabiele klok is ideaal voor tornooien en gelegenheidsspel (blitz).

Price: 63 euros.

Garatie polis: als je een probleem met de klok hebt kun je ze terug naar ons brengen binnen het jaar na de aankoop en we zullen ze vervangen door een nieuwe. Je zult het versturen en de verzekering in beide richtingen moeten betalen. Klokken met gebroken glas of andere zichtbare beschadigingen worden niet vervangen.

Recente ontwikkelingen op GM Square

Er zijn meer redenen om een bezoekje te brengen aan GM Square dan winkelen alleen. Onlangs hebben we nog 4 besproken partijen van Alexander Morozevich erbij gezet en 3 van mij op mijn eigen pagina. Al die partijen kunnen op het scherm bekeken worden.

Ook brachten we er een interview met GM Joel Lautier op, waarin hij het systeem dat hij voorstelt om het FIDE wereldkampioenschap te organizeren, uitlegt . Je vindt er ook een interview met het 13-jarige talent IM Teimour Radjabov, die nu in het Corus tornooi speelt.

Lees ook onze schaakhoroscoop en verbeter je rating zonder hard werken! Het is een beproefde Russische methode, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de resultaten! Anders neem je beter een vacantie in Birma! :-)

Vergeet ook onzeopiniepeiling op: http://%20www.gmsquare.com/ niet. We vragen aan de bezoekers wie zij beschouwen als de wereldkampioen - Kramnik, Anand, Kasparov of iemend anders. Op dit ogenblik denken 51 personen dat Anand de echte wereldkampioen is (±30%), 95 stemden op Kramnik (55%), 19 voor Kasparov (11%) en 8 denken dat het iemand anders is (Fischer?!). Het is een moeilijke vraag. Persoonlijk denk ik dat Kramnik de wereldkampioen is, in de traditie die reeds lang bij het schaken bestaat Natuurlijk, men kan vragen stellen over de manier dat hij aangeduid werd, maar weinig mensen zullen beweren de match in Londen niet tussen waardige tegstanders plaats vond. Anand won een zwaar tornooi in Nieuw Delhi, maar dat is anders dan een lange match tegen een tegenstander. ik pieker er wat over dat men Kasparov als de wereldkampioen blijft zien, misschien komt het omdat ze de wereldtitel verwarren met de FIDE elo-klassering. Hiervoor mag hij de FIDE danken die de match in Londen niet meerekende. Ik denk dat het een grote fout van de FIDE was, dat het evenwicht van de klassering ernstig in gevaar brengt. Zelfs al ging de FIDE niet akkoord met de match, ze had er rekening moeten mee houden als ze willen dat de klassering van betekenis blijft zijn. Ik hoop dat de FIDE snel deze fout zal rechtzetten.

Op de FIDE elo-klasseringslijst maakten twee 17-jarigen, GMs Ruslan Ponomariov enAlexander Grischuk een enorme sprong voorwaarts - de eerste staat nu op No. 21 in de wereld en de laatste No. 28. Je kan van deiden interviews lezen op de GM Square.

Workshops in Dublin

Op de the 10de en 11de februari zal ik een schaak workshop organiseren in het Academy Hotel (aan het eind van O'Connell Street). Elke workshop zal plaats vindne tussen 11 en 16 uur, met een lunchpauze. De kostprijs is 40 £. De workshop van de 10de is bestemd voor spelers onder de 1600 elo en die van de 11de voor deze boven de 1600 elo klassering. Voor meer details en om een plaats te bespreken (we beperken ons tot 20!) stuur me een e-mail aub. Tijdens deze workshops zullen we het positiegevoel, de planning en de uitvoering van het plan in de schaakpartij bespreken. De studenten zullen testen uitvoeren die daarna besproken worden.

Besproken partij

Ik zou hier graag een briljante winstpartij van Alexander Morozevich uit het Corus tornooi behandelen.

L. van Wely (2700) - A. Morozevich (2745) [D16]

Corus, Wijk aan Zee, 2001, Notes by Alexander Baburin

1 d4 d5 2 c4 c6 3 Pf3 Pf6 4 Pc3 dxc4 5 a4 c5 (D)

Dit is een zeldzame zet, door ex-wereldkampioen Vassily Smyslov ongeveer 50 jaar geleden ingevoerd. De heruitvinding van zulke ongebruikelijke varianten is een specialiteit van Morozevich!

6 d5

6 e4 cxd4 7 Dxd4 Dxd4 8 Pxd4 e6 9 Pdb5 Pa6 10 Lxc4 Lc5 11 Lf4 Ke7 12 0–0 Ld7 13 e5 Ph5 14 Le3 Thc8 15 Le2 g6 16 Pe4 Lxe3 17 fxe3 Tc2 18 Pbd6 Tf8 19 Lxa6 bxa6 20 g4 Pg7 21 Pf6 Lc6 22 Tfc1 1:0 Boleslavsky - Smyslov, Budapest 1950. Na 6 e3 komt wit in een stelling van het aangenomen damegambiet met de extra zet a2-a4, die zou kunnen nuttig zijn maar misschien ook niet.

6...Lf5 Zwart verhindert s e2-e4. 7 e3 e6 8 Lxc4 exd5 9 Pxd5 Pc6P

Na 9...Le4 10 Pc3 Dxd1+ 11 Kxd1 Lxf3+ 12 gxf3 Pc6 13 Ke2 kwam wit iets beter te staan in Rustemov - Ilinsky, Moskou 1995. 10 Db3 Dd7 11 Pxf6+ gxf6 (D)

Zwart zijn pionnenstructuur is beschadigd maar hij krijgt er de half-open g-lijn voor. 12 Ld2 Tg8 13 Bc3?!

Te optimistich - nu geraakt de witte koning verstrikt in het centrum. Beter was 13 0–0–0.

13...0–0–0! 14 Lxf7 Txg2 15 Ph4 Pe5!. Dit is het punt!

16 Pxf5? Beter was 16 Lc4. 16...Pd3+!

16...Pxf7 was veilig, maar Morozevich wil meer!

17 Kf1 Txf2+ 18 Kg1 Kb8! (D)

Na deze stille zet is het plots duidelijk dat wit verloren staat - zijn koning staat gewoon afschuwelijk.

19 De6

Alles verliest nu: 19 e4 c4–+ or 19 Pg3 Dc6! 20 e4 c4 en zwart wint. Ik hou van de variant 19 Pg3 Lh6 20 De6 Dxe6 21 Lxe6 Lxe3 22 Pf1 Tg8+!! 23 Lxg8 Pf4 24 Pxe3 Ph3#, maar het is niet dwingend natuurlijk. 19...Txf5 20 h4 Ld6 21 Tf1 Tg8+! 0–1 Een mooi einde - 22.Lxg8 Dg7#.

Internet Kijken

Nieuwe schaakstof verschijnt voortdurend op het net. Hier zijn enkele adressen die je misschien wilt bezoekent: http://www.tar.hu/chessclinic/ - is a nieuwe site, waar de Hungaar IM Attila Schneider materiaal in het Hongaars, Duits en Engels publiceert. Er zijn interessante dingen bij, onder andere een artikel over de overleden IM Perenyi, met zijn besproken partijen.

GM Alexei Dreev heeft een site op: http://www.mmv.ru/p/bt/chess/dreev. Ze bevat fotos, besproken partijen, interviews, etc. In het Engels.

www.correspondencechess.com publiceerde onlangs een zeer interessant interview met de Oekrainer GM Mikhail Golubev, die zelf heelwat op het internet doet. Jullie kunnen het lezen op http://ccn.correspondencechess.com/html/31/index.html#A9

Op www.chesscity.com brengt Eric Schiller nieuws, artikels, instructief materiaal, boekbesprekingen en uittreksels van boeken die bij Cardoza Publishing verschenen. Als je wat uitkijkt voor een hint, kij dan op http://www.emazing.com/chess.htm, waar de bekende auteur en uigever Tim Harding dagelijks schaaktips geeft. Veel van deze tips zijn vergezeld van een diagram. Een archief is er ook.

http://www.chess-source.com/ biedt schaak software aan voor het opslaan en naspelen van partijen. De meeste schaakfans kennen de befaamde Informator magazine (Joegoslavië). Deze maatschappij ontwikkelde kort geleden een programma Informator Reader genoemd en nu zijn ze met een speelzone begonnen, die je kunt vinden op: http// www.sahovski.com\fplay.htm

Geniet van het surfen!!

Alexander Baburin, Istanbul, Dublin. www.gmsquare.com & www.chesstoday.net Grandmaster Square & Chess Today

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. techische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 2001 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home