De Looise Schaakkring.* *

Koffiepauze Schaak

(No. 9, 3 mei 1999)

door GM Alexander Baburin

Beste Schaakvrienden!

Na een korte onderbreking, wegens mijn deelname aan het Commonwealth Championship in India, ben ik terug op post voor een nieuw nummer van CBC. Van tijd tot tijd zullen er natuurlijk van die onderbrekingen komen als ik op reis ben, vermits dit een eenmans publikatie is. Morgen vlieg ik naar Cuba waar ik deelneem aan de Capablanca Memorial, ik hoop dus terug te zijn binnen drie weken. In dit nummer wil ik jullie mijn ervaringen in India meedelen en een van de daar gespeelde partijen tonen.

Coffee Break Chess in het Frans. Als Frans je moedertaal is en je verkiest CBC in het Frans te lezen dan kan dit voortaan dankzij Jonathan Faudi: http://www.multimania.com/chessop

Hoe kiezen GM's hun tornooien? Susan Strahan (noteer dat haar Website verhuisde naar: http://www.1001knights.com) stelde me onlangs deze vraag, erbij voegend dat het misschien andere schakers kon interesseren welke criteria GM's hanteren om tornooi plannen te maken. Ik kan niet spreken voor alle GM's, maar ik kan wel mijn visie op dit onderwerp meedelen. Een van de belangrijkste criteria voor mij is de lokatie: Ik hou van reizen en en nieuwe plaatste te bezoeken. Dit is een van de dingen die ik zo aangenaam vind aan het schaken - het geeft je gelegenheid om veel landen te bezoeken en er vrienden te maken. Nochthans is de lijst van de landen die ik bezocht eerder kort, ik werk eraan om hem uit te breiden. In maart 1997 had ik bvb. een interessante rondreis in de USA, waar mijn vriend IM John Donaldson me hielp bij de uitwerking ervan. Mijn route was spectaculair: Dublin-Los Angeles-New York-Seattle-Las Vegas-Hawaii-Alaska-Florida-Dublin. Men krijgt niet dikwijls de gelegenheid om in slechts 45 dagen zoveel verschillende plaatsen te bezoeken! Verleden jaar bezocht ik Bermuda en Andorra voor het eerst, terwijl ik dit jaar India aan mijn lijst toevoegde en ik speel straks in Cuba.

Een andere belangrijke overweging vormen prijzenfonds en financiële voorwaarden aangeboden in het tornooi. Natuurlijk varieert dit van land tot land en van tornooi tot tornooi. Iedere speler beslist voor zichzelf wat voor hem aanvaardbaar is. Wat mij betreft, ik tracht minstens geen geld te moeten bijleggen als ik een tornooi speel. Ik heb een familie met twee kinderen en kan dus niet te toegeeflijk zijn in deze zaak. Helaas krijgen slechts weinig spelers start- en/of prijzengeld. De rest van ons moet bijkomende bronnen van inkomsten zoeken zoals coachen en schrijven.

Niet het minst belangrijk is de sterkte van het tornooi: omdat ik niet zoveel speel, tracht ik deel te nemen aan evenementen die redelijk sterk zijn en uit professioneel oogpunt interessant.

Bovenstaande criteria werden zeker in overweging genomen toen ik besloot de uitnodiging om deel te nemen aan het Commonwealth Championship in India te aanvaarden. Vermits ik al lang verlangde dat land te bezoeken, de aangeboden voorwaarden me redelijk leken en het een interessant tornooi beloofde te worden aarzelde ik niet lang om toe te zeggen. Het enige wat me een beetje achterdochtig maakte was het feit dat Ierland geen deel uitmaakt van het Commonwealth. Ik wist ook dat Rusland het in de Krim-oorlog niet zo goed deed en ik begon te denken dat we het misschien zo slecht deden dat Rusland zelfs werd ingelijfd bij het Commonwealth! Alles klaarde op toen bleek dat de organisatoren meer GM's uit verschillende landen wilden hebben voor norm mogelijkheden. Het was duidelijk dat ik de titel Commonwealth kampioen niet kon verkrijgen, maar op geen enkel ander gebied zou ik benadeeld worden.

Het Tornooi. Het was een interessante reis en ik zal het er zeker nog meer in detail over hebben in volgende CBC nummers, maar nu zal ik enkel een kort relaas van het evenement geven. Er waren 62 schakers, meestal Indiërs, waaronder 4 GM's - Miles, Baburin, Barua en P. Thipsay – en verschillende IM's. Helaas moest Tony Miles het tornooi na 7 ronden verlaten wegens ziekte. Er werden 10 ronden gespeeld in het kampioenschap. Na 5 ronden stond IM Ramesh (2391) uit India alleen aan de leiding met 5 punten. In de 6-de ronde kon ik de leider verslagen en kwam zo op gelijke hoogte met hem. Dit verlies had zo'n slechte invloed op hem dat hij daarop drie partijen op rij verloor en op 5,5 punten eindigde. Na de 6-de ronde was GM Barua mijn voornaamste rivaal, maar in de 9-de ronde verloor hij van Atanu Lahiri (2345), die een geweldig tornooi speelde en tweede eindigde met 8 op 10. Gelukkig voor mij kon ik nog hoger scoren – 8.5 punten (+7-0=3). Dit resultaat werd behaald tegen 2391-elo tegenstand, wat me 10 elo-punten opleverde. Ik was erg tevreden met de kwaliteit van mijn spel in het tornooi. Verscheidene Indische spelers behaalden een IM norm, terwijl B. Thipsay (vrouw van GM Praveen Thipsay) haar eerste WGM-norm behaalde.

(Voor degenen die Chessbase, de gratis Light-versie of Fritz hebben is er hier de partij in cbv formaat om te downloaden CBC-9.CBV)

Besproken partij.

Alexander Baburin (2586) – D. Sharma (2377)
Commonwealth Ch, Bikaner, India (2), 17.04.1999

1 d4 d5 2 c4 c6 3 e3 Pf6 4 Ld3 e6 5 Pf3 Pbd7 6 Pbd2 c5 7 0–0

Ook 7 b3 is mogelijk, met de bedoeling op de hangende pionnen te spelen.

7...cxd4 8 exd4 dxc4 9 Pxc4 Le7 10 Lf4! (D)stelling na 10.Lf4

Na de partij vond ik slechts twee voorbeelden van deze stelling, maar van slechte kwaliteit. In beiden ontwikkelde wit zijn loper naar g5, wat hier weinig zin heeft: met het paard op c4 is het beter om op de damevleugel te spelen. De Russische meester Nikolai Ryumin gaf de voorkeur aan Lf4 in dergelijke posities.

10...0–0 11 Tc1 Pd5

Ik verwachtte 11...Pb6, waar ik zou kiezen tussen 12 Pxb6!? Dxb6 13 Dc2 en 12 Pce5. Na 11...b6 kan wit 12 Pe3 spelen, en een invasie op c7 voorbereiden.

12 Lg3 P7f6 13 a3! Het is nuttig om de controle over veld b4 te veroveren. 13...h6? Mij tegenspeler kon geen goed plan vinden... Zowel 13...Ld7 14 Db3 b6 15 Pce5 als 13...b6 14 Pce5 Lb7 15 Da4 geven wit een fors initiatief.

14 Te1 Pe8 15 Lb1 f5 16 Le5 Pef6 (D)stelling na 16...Pef6
17 Ba2!

Strikt gesproken was dat de eneige zet - anders zouden sommige lezers me aan pagina 193 van mijn boek Winning Pawn Structures herinneren, waar ik schreef: "Once the b1-h7 diagonal has been closed for your bishop, relocate it on to the neighbouring diagonal!". Als ik mijn eigen aanbevelingen nog niet opvolgde zouden sommigen misschien hun geld terug vragen!

17...Te8

Hier heeft wit reeds een brede en zeer aangename keus: 18 Lxf6 Lxf6 en dan 19 Pce5 or 19 Pe3. De variant die ik kies in de partij is ook zeer goed - ik zag mijn 22-ste zet al.

18 Pe3! Pxe3 19 Txe3 Pd5 20 Lxd5! Dxd5(D)stelling na 20.Dxd5
Beter was 20...exd5, alhoewel na 21 Lc7!? Dd7 22 Pe5 De6 23 Pc6 Df7 24 Pxe7+ Txe7 25 Txe7 Dxe7 26 Le5 de zwarte positie zeer slecht blijft. Nu lijkt het erop dat zwart redelijk staat, maar ik had iets in mijn hoofd als ik de paarden afruil: 21 Lxg7! Kxg7 22 Pe5+-

Er is iets gebeurd in mijn schaak van tegenwoordig. - op de een of andere manier ben ik begonnen naar scherpe voortzettingen te zoeken! Ik was echt blij dat ik deze aanval zag toen ik 18 Pe3 speelde!

22...Lg5 23 Dh5

Nog beter was 23 Tc7+! Te7 (23...Kh8 24 Dh5) 24 Txe7+Lxe7 25 Dh5. Ik zag echter één winstvariant en zocht niet naar een andere

23...Te7 24 Tg3 Dxd4 (D)stelling na 24...Dxd4
25 Txg5+ hxg5 26 Dxg5+ Kf8 27 Df6+! Kg8 28 Dxe7 Dxe5 29 Dd8+ Kf7 30 Tc7+ Ld7 31 Dxd7+ 1–0

Ik hoop dat jullie weer genoten van dit nummer van Koffiepauze Schaak. Het volgende nummer zou er moeten aankomen einde mei - kom af en toe eens kijken!

Technische ondersteuning.

Ik ben Igor Yagolnitser zeer dankbaar voor zijn hulp bij dit project. Contacteer Igor ivm. technische steun op: MOHCTP@ix.netcom.com
Alexander Baburin, Dublin.


vorige | Baburin Index | volgende

Copyright © 1999 door GM Alexander Baburin. Alle rechten voorbehouden.

De ontvanger krijgt een beperkte toelating om deze nieuwsbrief door te zenden naar een andere electronische postbus, een electronisch bulletin, bulletin board of World Wide Website, zolang er geen geld voor de productiekosten wordt gevraagd. Elke reproductie moet deze licentie alsook de erkenning van het auteursrecht bevatten. Zulke reproductie doet geen afbreuk aan deze auteursrechten en biedt geen garantie op toekomstige reproductierechten.


Paginabegin
Home